III. Szakmakóstoló

Sopron, 2024. június 24 – június 28.

Immár harmadik alkalommal rendeztük meg iskolánkban a Nemzeti Agrárkamara által meghirdetett „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, melynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok bepillantást nyerhessenek az általunk oktatott erdésztechnikus szakmákba.

Általános iskolás tanulók költöztek be ismét iskolánk kollégiumába, ahol hétfő reggel megkezdődött a „Szakmakóstoló” pályaorientációs hét programsorozata. A megyében egyetlenként bentlakásos tábor formájában ismertettük meg szakmánkkal a résztvevő 20 diákot.

A héten az időjárásnak köszönhetően sikerült a tervek szerint kizárólag terepi foglalkozásokat tartanunk. A gyerekek bepillantást nyerhettek az erdőgazdálkodók mindennapi feladataiba, a szakmai kapcsolatok ápolásának fontosságába, a természetvédelem és erdőgazdálkodás együttműködésébe.

Hétfő délelőtt megmutattuk a gyerekeknek iskolánk épületét, történetét, hagyományait, szabályait, majd egy kis növénytan és állattan „tanulás” következett. Fafajismeret, vadfajok ismerete, madárfelismerés szerepelt a programban. Délután egy több, mint 10 km-es hegyet-völgyet is érintő csapatépítő túra következett, ahol testközelből tapasztalhatta meg mindenki, milyen fontos az egymásra figyelés, a közös munka. A nagy hőség ellenére minden gyerek aktívan részt vett a próbákon, és csatlakozott hozzánk vezetőként Cár, a szálkásszőrű tacskó is.

Kedd délelőtt a vízi élővilág megfigyelése, a Fertő-tó ökológiai szerepe volt a téma. Reggel a Fertő-Hanság Nemzeti Park ökoturisztikai programján vettünk részt, ahol Babos Attila vezetésével kenukkal jártuk be a csatornarendszert. A kezdeti bizonytalanság után egyre ügyesebben haladt a csapat, és láthattunk nagy kócsagot, vörös gémet, kis kárókatonát is.

Ebéd után faipari kézműves foglalkozáson vettünk részt, ahol Tranta Károly tanár úr irányításával barkácsoltunk asztalra tehető irattartókat, valamint megfigyelhettük a lézervágó működését is. A sport sem maradhatott ki a nap végén: lövészet, foci, kosárlabda zárta a napot.

Szerdán tanulmányutat tettünk a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kapuvári Erdészetéhez, ahol a síkvidéki erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás volt a téma. Papp Csaba erdőgondnok és Turner Tímea erdei iskola vezető várta a csapatot, és bemutatták nekünk az erdészet tevékenységét. A délelőtt további részében Molnár Levente kerületvezető erdész és Kálmán Szilárd hivatásos vadász vezette a programot, segítségükkel az erdész-vadász mindennapjaiba láthattunk bele. Lovas fogaton közelítettük meg a helyszínt, több megállót tartva beszélgettünk az erdősítés feladatairól, a hagyásfákról, erdei károkról, láttunk cseres természetes felújítást, a beszéltünk klímaváltozás miatti fafajcsere szükségességéről, a vadgazdálkodó feladatairól, vadbetegségekről. Megfigyelhettük a napelem segítségével működő itatót, valamint a malacetetőt is. Kísérőink egykor szintén iskolánk padjait koptatták, így a beszélgetésekből nem maradhattak ki a diákélet szépségei sem.

Ebéd után a Soproni hegység magaslatai felé vettük az irányt. A Hidegvíz-völgy szálaló erdeje, a fák méretei éles kontrasztot mutattak a síkvidéki erdőkkel szemben. Nagy hangsúlyt fektettünk az örökerdő gazdálkodás megismertetésére, a klímaváltozás csökkentésének lehetőségeire, illetve arra, hogy a gyerekek láthassák, mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy a rosszabb minőségű termőhelyeken is erdőkkel találkozhassunk.

Kultúrtörténeti szempontból érdekes helyszínt, az Asztalfőt is meglátogattuk, megpihentünk a határon álló asztal mellett.

Csütörtökön sajnos az időjárás-előrejelzés kicsit keresztülhúzta a számításainkat, hiszen a hajnali vadlest a beígért eső miatt elhalasztottuk, és így csak reggel folytatódott a program. A vadgazdálkodás megismertetése is tovább folyatódott a tanpályán, ahol ideiglenes légpuska lőteret  és íjász pályát alakítottunk ki. A gyerekek balesetvédelmi oktatást követően próbálhatták ki az eszközöket.. A programnak nagy sikere volt, több gyerek kifejezetten tehetségesnek bizonyult.

A délelőttöt a TAEG Zrt. Erdők háza Látogatóközpontban zártuk, ahol a gyerekek testközelből figyelhették meg a már tanult vadfajokat, a benti kiállításon pedig újabb ismeretekre tettek szert az erdő ökoszisztémájáról, az erdő- és vadgazdálkodásról.

Ebéd után a Soproni Egyetem botanikus kertje felé vettük az irányt. Az erdészeknek- vadászoknak egyre nagyobb feladat jut a környezeti nevelés során, többször kell gyerekeknek, vagy akár felnőtteknek is foglalkozásokat tartaniuk. Ebből kaphattunk egy kis ízelítőt Dr. Horváth Tamás egyetemi adjunktus segítségével. Sok érdekességet hallhattunk pókokról, madarakról, egyetemről, a faápoló technikákról.. Az elmélet után jött a gyakorlat: a csapatoknak madzagból pókhálót kellett szőniük, valamint csipesz segítségével madárfészket építeniük, ez utóbbit „vihartesztnek” is alávetettük.

A hét utolsó napján az előző évekhez hasonlóan családos túra került megrendezésre. Itt egy kis ízelítőt kaphattak a heti programokba a velük túrázó családtagok is. Cár ismét megmutathatta (ahogy a hét során is volt már rá példa), hogy mire is képes egy utánkereső kutya- ügyesen megtalálta az eldugott szarvaslábat. Az kifinomult érzékszervek használata az erdészek, erdőjárók számára lényeges- de mi történik, ha egy érzékszerv kiesik? Erre kapott választ mindenki, aki kipróbálta milyen lehet bekötött szemmel az erdőt járni. A túra Magas-bérci kilátónál ért véget.

Zárásként rövid értékelést tartottunk, ahol a tapasztalatokat beszéltük át. A tartalmas hét végén többen jelezték, hogy a pályaválasztáskor ezt az irányt szeretnék megjelölni.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a szakmai segítséget a Fertő-Hanság Nemzeti Parknak, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt-nek és a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt-nek és a Soproni Egyetemnek.

A program szakvezetői Varga Rita erdőmérnök-tanár és Bálint Gergely vadgazda mérnök-tanár voltak.