Nemzetközi kapcsolatok

Németországi cseregyakorlatok

Ez a pályázat lehetőséget biztosít erdész szakképzésben résztvevő fiatalok számára, hogy hat hetes gyakorlatot töltsenek Németországban. A pályázatot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) (korábban VM VKSZI) koordinálja. Három iskola /Dráva Völgye Szakközépiskola Barcs, Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola Szőcsénypuszta és a Roth Gyula Szakközépiskola Sopron/ vesz részt ebben a pályázatban.
A gyakorlatot egyhetes nyelvi és kulturális felkészítés előzi meg. Ezen kurzust a pályázat ún. közvetítő partnere szervezi a németországi Sanitz-ban. A gyakornokok a környék szokásaival, német kultúrával ismerkedhetnek meg, valamint (szak)nyelvi alapozást, ismétlést kapnak.
A következő öt hetet a tanulók kisebb csoportokban különböző erdészeteknél töltik, ahol aktívan bekapcsolódnak a gyakornoki munkába.
A pályázat elismeréseként a részt vevő gyakornokok számára Europass mobilitási bizonyítványt állítunk ki, illetve értékelést kapnak a fogadóhelyekről is.
A gyakorlat visszacsatolásaként a résztvevőknek szakmai beszámolót és munkanaplót kell benyújtaniuk a pályázat koordinátora részére.

Beszámolók, tapasztalatok

AFS

Az AFS (American Field Service) egy nemzetközi nonprofit szervezet, mely középiskolás diákok idegen nyelvi környezetben való tanulását szervezi. Alapvető értékei közé tartozik a megértés, a tolerancia és a különbözőségek elfogadása.

Az I. világháború alatt a francia fronton mentősofőrként önkénteskedő amerikai fiatalok hozták létre a szervezetet, innen ered az angol elnevezés. 1947-től szerveznek diákoknak külföldi tanulási lehetőségeket. Magyarország 1990-ben csatlakozott. A programban a középiskolás diákok fogadócsaládoknál laknak, iskolába járnak, alkalmazkodnak egy idegen kultúrához, tanulják a nyelvet. Az AFS alapja az önkéntesség, tehát nem kapnak pénzt a fogadócsaládok,  önkéntes diákok és tanárok.

Iskolánkban a 2012/2013-as tanév óta minden évben vannak AFS-es  diákok, volt három thaiföldi, egy brazil, három indiai, négy török, egy finn, egy szerb és egy német tanulónk.

A 2019/2020-as tanévben két diákunk volt: Burcu Özgüden (Törökország), Chawintorn Yam-O-Pas (Thaiföld). A 2020/2021- es évben ismét két diákunk volt: Lindsey Greta Stragier Belgiumból, Gudrún Steina Magnúsdóttir pedig Izlandról érkezett. A 2021/2022-es tanévben pedig 3 diákunk: Ezgisu Cetin (Törökország), Zheng Yi Lam (Hongkong) és Omar Arafa (Egyiptom).

A 2022/2023-as tanév során 2 olasz diákunk volt: Luna Perillo (11/B), Stefano Rizzi (10/B).

A 2023/2024-es tanévben Areefa Zia Hanan Indonéziából, és Buononanno Gabriele Olaszországból érkezett hozzánk.

Más kultúrák megismerését, az elfogadást és nyitottságot iskolánk is nagyon fontosnak tartja, a külföldi diákok üde színfoltot jelentenek, ráadásul az angol nyelv gyakorlására is kiváló lehetőség adódik.

A Roth Gyula Szakgimnázium az AFS kiemelt partneriskolája. A 2018/2019. tanév évnyitó ünnepségén az AFS Magyarország Kuratóriumának elnöke, Csaba Gergely emléktáblát adott át iskolánk igazgatójának.​