Nemzetközi kapcsolatok

Németországi cseregyakorlatok

Ez a pályázat lehetőséget biztosít erdész szakképzésben résztvevő fiatalok számára, hogy hat hetes gyakorlatot töltsenek Németországban. A pályázatot a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) (korábban VM VKSZI) koordinálja. Három iskola /Dráva Völgye Szakközépiskola Barcs, Széchenyi Zsigmond Szakközépiskola Szőcsénypuszta és a Roth Gyula Szakközépiskola Sopron/ vesz részt ebben a pályázatban.
A gyakorlatot egyhetes nyelvi és kulturális felkészítés előzi meg. Ezen kurzust a pályázat ún. közvetítő partnere szervezi a németországi Sanitz-ban. A gyakornokok a környék szokásaival, német kultúrával ismerkedhetnek meg, valamint (szak)nyelvi alapozást, ismétlést kapnak.
A következő öt hetet a tanulók kisebb csoportokban különböző erdészeteknél töltik, ahol aktívan bekapcsolódnak a gyakornoki munkába.
A pályázat elismeréseként a részt vevő gyakornokok számára Europass mobilitási bizonyítványt állítunk ki, illetve értékelést kapnak a fogadóhelyekről is.
A gyakorlat visszacsatolásaként a résztvevőknek szakmai beszámolót és munkanaplót kell benyújtaniuk a pályázat koordinátora részére.

Beszámolók, tapasztalatok

AFS

Az AFS (American Field Service) egy nemzetközi nonprofit szervezet, mely középiskolás diákok idegen nyelvi környezetben való tanulását szervezi. Alapvető értékei közé tartozik a megértés, a tolerancia és a különbözőségek elfogadása.

Az I. világháború alatt a francia fronton mentősofőrként önkénteskedő amerikai fiatalok hozták létre a szervezetet, innen ered az angol elnevezés. 1947-től szerveznek diákoknak külföldi tanulási lehetőségeket. Magyarország 1990-ben csatlakozott. A programban a középiskolás diákok fogadócsaládoknál laknak, iskolába járnak, alkalmazkodnak egy idegen kultúrához, tanulják a nyelvet. Az AFS alapja az önkéntesség, tehát nem kapnak pénzt a fogadócsaládok,  önkéntes diákok és tanárok.

Iskolánkban a 2012/2013-as tanév óta minden évben vannak AFS-es  diákok, eddig volt három thaiföldi, egy brazil, három indiai, négy török, egy finn, egy szerb és egy német tanulónk.

Az előző tanévben (2019/2020) két diákunk volt: Burcu Özgüden (Törökország) a 11.c osztályba, Chawintorn Yam-O-Pas (Thaiföld) pedig a 11.b osztályba járt. Idén szeptemberben ismét két diákunk van. Természetesen az országba érkezésük után egyből karanténba kerültek, és csak két negatív PCR tesztet követően kezdhették meg csereévüket. Lindsey Greta Stragier Belgiumból, Gudrún Steina Magnúsdóttir pedig Izlandról érkezett.

 Más kultúrák megismerését, az elfogadást és nyitottságot iskolánk is nagyon fontosnak tartja, a külföldi diákok üde színfoltot jelentenek, ráadásul az angol nyelv gyakorlására is kiváló lehetőség adódik.

A Roth Gyula Szakgimnázium az AFS kiemelt partneriskolája. A 2018/2019. tanév évnyitó ünnepségén az AFS Magyarország Kuratóriumának elnöke, Csaba Gergely emléktáblát adott át iskolánk igazgatójának.​