TANULMÁNYI VADÁSZATON A ROTH VÉGZŐSEI

Eredményesen és balesetmentesen zajlottak le a 2018-2019-es tanév őszére tervezett apróvadas tanulmányi vadászatok (3 alkalom) az iskolában. Előbb a Tanulmányi Erdőgazdaságnál vendégeskedtünk, majd két alkalommal a sárvári Vadkert Vadásztársaság biztosított lehetőséget az ifjú vadászoknak a vadászrész megszerzésére.

A hajtásokon minden végzős tanuló kötelező jelleggel vett részt, annak érdekében, hogy üzemi körülményeket között, a gyakorlatban tapasztalják meg a vadászat szervezésével, lebonyolításával járó feladatokat. A cél, hogy a diákok ellenőrzött körülmények között sajátíthassák el a biztonságos fegyverkezelés szabályait, valamint megismerhessék az egyes vadászati módok (U-hajtás, ráhajtás, körhajtás) sajátosságait. A vadászatok előtt a szakmai tanárok felhívták a tanulók figyelmét a vadászatokon jelentkező hibákra, szabálytalanságokra, valamint a vad szakszerű kezelésére.

Vadászként, azok a tanulók vehettek részt ezeken a gyakorlatokon, akik érvényes vadászjeggyel és saját puskával rendelkeztek. E feltételnek a végzős évfolyamból tizenhárom fő felelt meg, míg a többi tanuló a hajtók népes táborát gyarapította.

Minden alkalommal vadászkürt előzte meg az eligazításokat, és tette ünnepélyessé a teríték átadását.

Állandó kürtösünk Bálint volt

A reggeli hűvös idő hamar engedett a szorításból, és az utolsó hajtásra már sokan csak egy pulóverben indultak el a felállásra. A második hajtásban (Pusztacsaládi bodzás) puskavégre kapott nyulak adták a teríték ”gerincét”.

A második hajtásból gazdag zsákmánnyal visszatérő vadászok és hajtók

Teríték: 1 szajkó, 18 mezei nyúl

2018.11.20. Vadkert Vt.

A második vadásznap csapadékos időt hozott; reggel még az eső, később pedig a szakadó hó rontotta a vadászok és a hajtók munkakedvét. A délután már szárazon ért bennünket, és két rövidebb rájatással ért véget a nap.

Teríték: 1 szajkó, 2 róka, 10 kakas, 12 nyúl.

sárvári teríték

2018.12.20. Vadkert Vt.

Az előző hétvégén esett hóból még maradt valamennyi, így hamisítatlan téli hajtásnapon vehettünk részt. A kellemes hajtásnap végén színes terítéket vehettünk át.

Teríték: 4 szajkó, 2 róka, 5 kakas, 16 nyúl.

Az idei utolsó vadásznap terítéke színes lett.

A vadászatokon súlyos fegyelmezetlenség nem volt, a kisebb hibákat a hivatásos vadászok és a kísérő tanárok még a helyszínen javították.

A megfelelő vadászati módok alkalmazása, a hajtók és a vadászok fegyelmezett munkája meghozta a várt eredményt; színes terítéket vehetett át az iskola küldöttsége minden hajtásnap végén.

Diana és Hubertusz nemcsak a vad elejtésével ajándékozta meg a szerencséseket, hanem minden alkalommal megörvendeztetett bennünket az avatás szertartásával is.

Hoczek László igazgató úr mezei nyúl vadásszá avatja Reinhoffer Istvánt
Nagy Csaba tanár úr szajkóra avatja Szabó Mihályt

Első vadasok:

  • Kálmán Attila (13/A): mezei nyúl
  • Menyhárt Gergely (13/A): mezei nyúl
  • Müller Dániel (13/A): mezei nyúl
  • Nagy Martin (13/A): mezei nyúl
  • Reinhoffer István (13/B): mezei nyúl
  • Sári Ferenc (13/B): mezei nyúl
  • Szabó Mihály (13/B): mezei nyúl, szajkó
  • Tuboly Barnabás (13/B): mezei nyúl
  • Wilfing Gergő (13/B): fácán

Kísérő tanárok: Bálint Gergely, Hoczek László, Nagy Csaba, Nagy Zsolt, Samu László, Szabó László, Takács-Nagy Helga.

Fotók: Bálint Gergely, Reinhoffer István, Szabó László.