Tanulmányi kirándulás Auschwitzba

2019. február 23-24-én közös tanulmányi kiránduláson vett részt iskolánk 18 tanulója (9-12. évfolyam) a VasVilla diákjaival . 

Szombaton Auschwitz-ban jártunk, ahol  az auschwitzi haláltábort  és a birkenaui lágert jártuk be. Koszorút helyeztünk el a magyar nyelvű emlékművön a magyar mártírok emlékére. Szombat este és vasárnap Krakkóban voltunk, ahol többek között jártunk a királyi várban (Wawel) és Schindler egykori gyárában is. 

Oskar Schindler zománcgyárának irodaépületében a kiállítás Krakkó polgárainak életét mutatja be a megszállás ideje alatt, az 1939-től 1945-ig terjedő években. A kiállítás a lengyelek, zsidók és a megszálló németek II. világháború alatti életéről mesél egy-egy személy sorsán keresztül és mindennapi használati tárgyak segítségével.

Oszkár Schindler hőstetteinek emlékét az irodája őrzi, itt helyezték el a szimbolikus „túlélők bárkáját”, mely a gyár dolgozói által készített, több ezer edényből készült. Schindler gyárában a II. világháború alatt „a náci hadsereg számára nélkülözhetetlen munkát végző dolgozókat” alkalmazott, ezzel kb 1200 zsidó életét mentetve meg.​

Vasárnap este 11 után érkezett vissza a csapat a Kollégiumba, fáradtan, de csodálatos és egyben megrázó élményekkel gazdagodva.