Tornatermi előadás – A csodatévő lány

Kőszeg, Kópháza és Harka után április 4-től soproni iskolákban láthatják a felsősök A csodatévő lány című táncjátékot, amely a leghűségesebb város teátrumának színházi nevelési programjának a része. A rendező-koreográfus Alekszej Batrakov, a dramaturg és foglalkozásvezető Németh Ervin.

A program vezetői a Sopron Balett tagjaival ebben az évadban szeretnék a tánc formanyelvének megismertetését, megértését előtérbe helyezni és erősíteni a fiatalok körében, mert az a tapasztalatuk, hogy ezzel a műfajjal nehezebben boldogul a mai generáció, sőt, még a felnőttek is.

Az előadás a tudás erejébe vetett hitről, a másik ember iránti tiszteletről és figyelemről, az okos szeretetről, az együttérzés hatalmáról szól. A történet szerint Helen fogyatékkal élő kislány, aki másfél éves korában egy betegség következtében elveszti látását és hallását. Semmiféle kommunikációra nem képes a környezetével. A kétségbeesett szülők új nevelőnőt fogadnak mellé, aki iszonyatosan kemény munkával, hihetetlen akaraterővel és következetességgel megtanítja Helent a legelemibb szabályokra, s arra, hogy érzelmeit ki tudja fejezni.

Alekszej Batrakov 12 évvel ezelőtt Moszkvában egy továbbképzés vizsgaanyagaként foglalkozott a történettel, amelyből A kismadár címmel film is készült. Már ekkor érdekelte, miként lehetne a tánc nyelvén a legplasztikusabban ábrázolni a főszereplő lány, Helen sorsát.

Ő klasszikus alapokra épülő, modern elemeket is tartalmazó koreográfiát készített az előadáshoz. Mint mondta: nehézséget az jelentett számára, a jelnyelvi elemek használata ne legyen a tánc illusztrációja, de tartsa meg helyét és funkcióját. Az volt a céljuk, a kislány belső vívódásait, lélekállapotait kidomborítsák. A tanulsága ennek a történetnek szerinte az, hogy bármilyen nehézség, konfliktus is jöhet az ember életébe, soha nem szabad feladni a céljaink, minden körülmények között kitartóan kell dolgozni az álmainkért.

Alekszej Batrakov nagyon hasznos törekvésnek tartja, hogy a tánc formavilágával találkozzanak az iskolákban a diákok, mert azt megismerve lehet elérni, megszeressék ezt a műfajt a fiatalok, s eljöjjenek ilyen jellegű előadásokra. 

A csodatévő lány áprilisban az oktatási intézményekkel együttműködve Kőszeg, Kópháza, Harka után látható Sopron több iskolájában, Bőn, Sopronhorpácson, Mezőörsön, Nagycenken és Győrben.

forrás: www.soproniszinhaz.hu