Határtalanul pályázattal a Felvidéken

Iskolánk 11. B osztálya és két AFS-cserediákunk szeptember 23. és 27. között a sikeres Határtalanul! pályázat keretében, állami támogatással élményekben, látnivalókban gazdag tanulmányi kiránduláson vett részt a Felvidéken. A „Nyugat-felvidéki vártúra” címet viselő program fő célja volt, hogy a Rákóczi-év kapcsán felfedezzük a komoly történelmi múltra visszatekintő, manapság határainkon túl fekvő településeket, melyek jelentős szerepet játszottak hazánk iparosodásának és polgári fejlődésének előmozdításában, és megismerjük a szórványéletbe szorult magyarok kultúráját, hagyományait, életét.

Ennek kapcsán meglátogattuk a pozsonyi Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnáziumot, ahol nagyon kedves fogadtatásban volt részünk. Kölcsönösen bemutattuk iskoláinkat egymásnak, sőt ajándékokkal is kedveskedtünk az ottani diákoknak. Kulturális programjaink keretében megtekintettük Pozsony nevezetességeit, Szentgyörgy óvárosát, Nyitrát, a Felvidék ékszerdobozát, Nagyszombatot, Korponát, és a volt híres bányavárosokat: Selmecbányát, Körmöcbányát és sétát tettünk Besztercebányán is.

Élményeinket gazdagította a számos múzeum meglátogatása: a Nyitra közelében lévő Verbita kolostor Missziós Múzeuma, a vöröskői vár pompásan berendezett kastélya, Körmöcbányán a Pénzérmék és Érmék Múzeuma és Bajmóc pompás várkastélya.

Legjobban megérintett bennünket az Alsóbodokon található Eszterházy János Emlékmúzeum, ahol a történelem egy megrázó darabja tárult elénk, és koszorúzással tiszteleghettünk Eszterházy János mártírhalált halt miniszter hamvai előtt.

Kirándulásnak beillő várlátogatásaink is voltak. Vidám perceket töltöttünk el Dévény, Csejte, Nagytopolcsány romjai között.

A Zsérei Tájházban Bencz Ilona mesélt a magyar hagyományokról, még énekelt is nekünk a tájegységre jellemző népdalokat, a „Csitári hegyek alatt” kezdetűt mi magunk is vele daloltuk.

Nagy kaland volt Selmecbányán a szabadtéri Bányamúzeum megtekintése, ahol a felszín alatti bánya világával is megismerkedhettünk Szabó Péter remek, humoros kalauzolásával.

Péntek este fáradtan, de sok-sok élménnyel gazdagodva értünk haza.