Országos Ifjúsági Vadászvetélkedő 2019.

2019. szeptember 25-27-e között tartották a XXVIII. Országos Ifjúsági Vadászvetélkedőt a Kaposvári SZC Dráva Völgye Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Kollégiuma rendezésében.

Iskolánk csapatát Kaufmann Domonkos 13.A osztályos diák és Kiss Péter valamint Lelkes Marcell 12.B osztályos tanulók alkották; felkészítő tanáraik pedig Szabó László és Samu László voltak. A versenyen 18 feladatban kellett kiválóan teljesíteni ahhoz, hogy a dobogóra kerülhessünk.

A három nap folyamán gyönyörű környezetben, barátságos légkörben folyt a verseny, ahol diákjaink méltón képviselték iskolánkat. A csütörtöki borongós időjárás után péntekre nemcsak a természet kegyeibe férkőzhettünk be, hanem tanulóink teljesítménye is megdobogtatta szívünket: csapat összesítésben első helyezést értünk el; egyéniben pedig Kiss Péter 1. helyezéssel, Kaufmann Domonkos 4. helyezéssel és Lelkes Marcell 9. helyezéssel térhetett haza.

Idén Barcson rendezték a XXVIII. Országos Ifjúsági Vadászvetélkedőt.

Az ország nyolc középfokú intézményeiből 24 versenyző mérte össze szakmai tudását.

18 versenyszámból álló verseny szeptember 25-én délután kezdődött a lövészeti számokkal.

Először távcsöves kispuskával kellett vaddisznó alakú bukócélra 10 lövést leadni, melyek 50 méterre voltak felállítva. Majd sörétes skeet pályán lőttek a diákok 10 korongra. Ezen versenyszám után csapatban az első helyen álltunk, de ez még nagyon a verseny eleje volt.

Csütörtökön a hivatalos megnyitót követően az elméleti- és etikai teszt, majd a felismerésiverseny számok (állathang, röpkép, nyomkép, kutyafajták, találatjelzés, kürtjel,) és az idegen nyelvi feladat következtek. Ebéd után állat- és növényfelismerést, trófea bírálatot, motorfűrész szerelést, fegyver összeszerelést és ládacsapda élesítést kellett teljesíteni forgószínpados rendszerben. A második versenynap után csapatban első helyen álltunk összesen nyolc pont előnnyel. Egyéniben 1., 4., 9. hely volt a mienk. Az első-második hely közötti 10 pont már fölényes előnynek számít. Ezekben a versenyszámokban nagyon jól teljesítettek diákjaink, minimális hibát ejtettek (ami nagy súllyal szerepel a végeredmény összesítésekor).

Pénteken az utolsó, szóbeli versenyszámra került sor. Öt elméleti kérdés megválaszolására ötperc állt rendelkezésére minden versenyzőnek. Diákjaink ebben a számban is nagyon jól szerepeltek, az elérhető 25 pontból ketten 24,2 pontot, míg harmadik tanulónk 23,8 pontotn kapott. Itt is tanulóink voltak a legeredményesebbek.

A versenyszám vége után gyorsan kialakult a végeredmény. Az előző napi állás csak annyiban változott, hogy növeltük előnyünket csapatban.

A versenyt iskolánk tanulója Kiss Péter nyerte 10 pontos előnyének megtartásával. A maximálisan elérhető 300pontból 277,2 pontot ért el, mely 92,4%-os teljesítményt jelent. Negyedik helyen Kaufmann Domonkos végzett 85,9%-os teljesítménnyel. Csapatunk harmadik tagja Lelkes Marcell a 9. helyet szerezte meg 80,4%-os eredménnyel.

Csapatban megőriztük első helyünket úgy, hogy az előnyünk a barcsi csapattal szemben 25pontra emelkedett.

A verseny eredménye csapatban:

  1. Sopron
  2. Barcs
  3. Csongrád

Az eredményhirdetés alkalmával nagyon sok versenyző tárgyi nyereménnyel térhetett haza. Vadászati lehetőséget az egyéni első és második helyezett nyert.