Határtalanul pályázattal a Felvidéken – 11A

Csallóköz kincsei, Pozsony, Zoboralja és Bajmóc lovagvára tanulmányi kirándulás

Iskolánk, a soproni Roth Gyula Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium sikeresen pályázott a Határtalanul! program Tanulmányi kirándulás középiskolásoknak projekt keretein belül,  a  Csallóköz kincsei, Pozsony, Zoboralja és Bajmóc lovagvára  kirándulásra.

2019. szeptember 30. és október 4. között 42 diák és 4 kísérőtanár részt vehetett egy felvidéki tanulmányi kiránduláson. Rákóczi Emlékévhez kapcsolódó tematikus utat terveztünk, melynek célja volt Rákóczi fejedelem és a szabadságharc felidézése a Csallóközben, Nyugat-Felvidéken és a gazdag bányavárosokban. A megvalósulást nagyban segítette felkészült, nagy tudású, helyi idegenvezetőnk, Vörös Attila, aki élményszerűvé tette a programokat és a nemzeti összetartozás érzését erősítette mindvégig a diákokban.

Útunk során ellátogattunk Pozsony történelmi belvárosába, Dunaszerdahelyre a Csallóközi Múzeumba, sétáltunk a komáromi erődrendszer Duna bal partján lévő erődjében, megcsodálhattuk Deáki híres bencés apátsági templomát, Alsóbodokon felkerestük az Eszterházy János Emlékmúzeumot, a hámorosi emlékműnél felidéztük a trencséni csata emlékét.

Diákjainkat különösen megragadták a meseszép várak, kastélyok. Pl. Dévény, Bajmóc, Csejte, Trencsén, Nagytapolcsány , Ghímes, Beckó vára.

Nagy élmény volt a bősi vízlépcső, ahol viharos szélben, hatalmas hullámok közepette nézhettük meg egy hajó zsilipelését.

Utolsó nap felkerestük a Hidaskürti Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolát, ahol a diákok kölcsönösen bemutatták egymásnak településüket, iskolájukat, majd a végén elénekeltük az erdész és faiparos himnuszt és élményekben gazdagon, magyarságtudatunkban megerősödve indultunk haza.