Jubileumi emlékünnepség Tatán

2019. november 14-én emlékezett meg az OEE Vértesi Helyi Csoportja és a Roth Gyula Szakgimnázium tanulói és tanári közössége Tatán, a Temesvár-Vadászerdei Magyar Királyi Erdőőri Szakiskola Tata- és Tóváros községekre költözésének kerek 100 éves évfordulójáról. Ünnepségünket délelőtt 10 órakor az Almási úti temetőben kezdtük, ahol az akkori költözést vezénylő egykori iskolaigazgató Csekefalvi Török Sándor sírja és a szakiskolával együtt Görgényszentimréről Tatára költöző Béldi György főerdőőr egyik unokájának, Béldi Ákos erdőmérnök kollégánknak a síremléke is található.

A két erdészsír a jeles alkalomra teljes felújításra került, amit önzetlen támogatók nagylelkű adományaiból sikerült megvalósítani. (Országos Magyar Vadász Kamara, Soproni Erdész és Faiparos Diákok Baráti Köre, Tata Város Önkormányzata, Roth Gyula Erdészeti, Faipari, Kertészeti, Környezetvédelmi Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumnak, és a Vértesi Erdő Zrt)

Encsi Csaba a Vértesi HCS elnökének és Hoczek László a Technikum igazgatójának köszöntője után a Himnusz eléneklésével és a temetői keresztnél valamennyi sírkertben nyugvó erdész, vadász, faiparos kollégáért elmondott fohász és az értük való emlékezet gyertyájának meggyújtásával kezdtük ünnepségünket. Béldi Ákos sírjánál Boglári Zoltán HCS titkár mutatta be Ákos életpályáját és az egész Béldi család erdészeti, illetve faipari középfokú és egyetemi oktatásunkban betöltött szerepét.

Csekefalvi Török Sándor sírhelyénél Hoczek László méltatta az igazgató úr máig ható munkásságát, majd Schweighardt Ottó idézte fel Török Sándor hősies magatartását, ami bátran állítható a mai iskolai vezetők elé is. Ezt követően kitért a család erdészeti, vadászati, faipari közép és felsőoktatásunkban betöltött szerepére is.

A sírkerti beszédek után a Technikum kürtcsapatának tisztelgő vigyázzállása mellett a Vértesi HCS nevében Encsi Csaba elnök és Boglári Zoltán titkár, a Technikum nevében Hoczek László igazgató és Dr. Bársony Lajos címzetes igazgató, az Erdész és Faiparos Diákok Baráti Köre nevében Reischl Gábor elnök és Vinkovics Sándor titkár helyezte el koszorúit, majd a technikum diákjai gyújtották meg az emlékezés mécseseit. Végezetül Török igazgató úr sírjánál az erdész himnusz harmadik versszakának eléneklésével fejeztük be sírkerti megemlékezésünket.

Ünnepségünk a Vaszary János Általános Iskola falán elhelyezett emléktáblánál folytatódott a Technikum öt fős kürtcsapatának nagyszerű kürtjátékával és egy szép Ady Endre vers szavalatával. Az itt eltöltött 5 iskolaév jelentőségét Hoczek László fejtette ki, majd az emléktábla koszorúzása után az erdészhimnusz első versszakának eléneklésével búcsúztunk a rendezvény helyszínétől.

Külön köszönet illeti a Tata TV munkatársait, akik a két ünnepi helyszínen készített felvétellel örökítették meg a megemlékezésünket, majd lehetőséget adtak a rendezvény szervezőinek a centenáriumhoz fűződő gondolataik elmondására.

A megemlékezés a Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium új épületszárnyának földszinti 6. számú termében folytatódott.

A Technikum diákjai Margittai Endréné Rozika tanárnő felkészítésével igen színvonalas műsorral vezették be a pohárköszöntőkkel folytatódó rendezvényt. Encsi Csaba a Vértesi Erdő Zrt. főmérnöke, Macsek Lajos vezérigazgató úr megbízásából, illetve Boglári Zoltán Michl József polgármester úr megbízásából, mint Tata Város képviselője mondott pohárköszöntőt. A száz évvel ezelőtti költözés történetét Schweighardt Ottó foglalta össze. Közben alkalom volt kötetlen beszélgetésekre visszaemlékezésekre is, főként Inokai Balázs erőmérnök kollégánk és Dr. Bársony Lajos egykori technikumi igazgató hozzászólásai révén.

A helyszín biztosításáért és a vendéglátásért a Jávorka igazgató asszonyát Iglóiné Hidasi Bernadettet, a rendezvényről készült remek felvételért pedig Tarjáni Antal fotóművész erdőmérnök kollégánkat illeti köszönet, és természetesen mindenkit, aki munkájával segédkezett.

A megemlékezésen mintegy hetven fő vett részt, a szaksajtó részéről az Erdészeti és Faipari Híradót Dudás Péter erdőmérnök kolléga, az OEE elnökségét Andrésiné Dr. Ambrus Ildikó az Ásotthalmon működő Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, az OEE elnökhelyettes asszonya – aki egyben az OEE Oktatási Szakosztályának elnöke is – képviselte.

A bensőséges ünnepség reményeink szerint minden megjelentnek eljuttatta erdész őseink haza- és szakma szeretetről szóló üzenetét, és példát is adott a jövő szakembereinek a múltunk tiszteletéről, a méltó megemlékezések fontosságáról.