Tanulmányi vadászatokon a Roth végzős évfolyama

Eredményesen és balesetmentesen zajlottak le a Roth Gyula Szakgimnázium 2019-2020-es tanévre tervezett apróvadas tanulmányi vadászatai.

A hajtásokon végzős tanulóink kötelező jelleggel vettek részt, annak érdekében, hogy üzemi körülmények között, a gyakorlatban tapasztalják meg a vadászat szervezésével, lebonyolításával járó feladatokat. Így a diákjaink ellenőrzött körülmények között sajátíthatták el a biztonságos fegyverkezelés szabályait, valamint a gyakorlatban is megismerhettek az egyes vadászati módok (U-hajtás, ráhajtás, körhajtás) sajátosságaival.

Vadászként, azok a tanulók vehettek részt ezeken a gyakorlatokon, akik érvényes vadászjeggyel és saját puskával rendelkeztek így a végzős évfolyamból összesen csak 9 fő vadászhatott, míg a többi tanuló a hajtók népes táborát gyarapította.

Az idei hajtások alkalmával mindannyiszor dagaszthattuk a sarat a szántásokon-vetéseken, hiszen komolyabb fagy sajnos nem volt. A vadászat és az időjárás viszonyáról már Bársony István is megemlékezett a több mint 100 éve megjelent Nimródban, jelesül:

„.… minthogy sárban vadászni télen igazán nem lehet. A rendellenesen lágy időjárás a téli vadászatok legtöbbjének olyan akadálya, amely ellen nincs védekezésünk, és legfeljebb a türelem erényében erősödhetünk meg általa. A téli vadászatok legtöbbje csak tisztességes téli időben igazán élvezetes.

A fagy nélkülözhetetlen például mindenütt, ahol úgy vadásznánk, hogy nyílt területen, szántáson-vetésen, mezőségen sokadmagunkkal tipornánk a talajt, amelyet a lágy idő puhán, sőt sárosan tart, s így nemcsak az utálatosan fárasztó sárdagasztás, hanem az érzékeny kár is, amit okozhatnánk, elriaszt bennünket attól, hogy ott vadászatot rendezzünk”. (Nimród 1914/1. sz.)

Az eligazítások előtt és a terítéknél is megszólaltak a vadászkürtök, köszönhetően Gál Gergely és Pindroch Bálint tanulóinknak.

Az eligazítások során a házigazdák, és a szakmai tanárok felhívták a tanulók figyelmét a vadászatokon jelentkező hibákra, szabálytalanságokra, a lőhető vadfajokra, valamint a vad szakszerű kezelésére.

2019.11.18. Vadkert Vt. (Sárvár)

Az eligazításkor még szemerkélő eső fogadott minket, de jó vendégként meghoztuk a jobb időt, ugyanis 10 órától a nap erőt vett magán és egy kis déli széllel megtámogatva már-már kora tavaszias időben hajthattunk.

Először Csénye határától Megyehíd felé egy rövid szárnnyal megtámogatott vonalhajtás volt, amely egy erdőfoltban végződött. Az első lövésekre nem kellett sokat várni, de sajnos a kevés puska és az izgulás – számlájára írható hibázás – miatt az eredmény még elmaradt.

Pecöl határában egy klasszikus vonalhajtással zörgettük meg a mezőgazdasági területek közé ékelődött erdőfoltokat. A hajtás végén megszoruló kakasokból kevesebb, a szőrmés, szárnyas kártevőkből több vámot szedtek a leállított vadászok.

A harmadik hajtást, egy körhajtást Ikervár észak-nyugati részére tervezték vendéglátóink, melynek kivitelezését meggyorsítandó két oldalról álltunk fel U-alakban. A hajtás fasorral szegett odalán szép számmal keltek a kakasok. Egyikük mire földet ért hossz farok és színes fedőtollait barna tollruhára cserélte – tyúkká változott.

A vadásznapba még két rövid ráhajtás fért bele, ahol a vadászok növelhették a terítékre kerülő vad számát.

A terítéken 3 rókának, 5 szajkónak, 15 nyúlnak, 5 kakasnak és 1 tyúknak szólhatott a vadászkürt, és három ifjú vadászt avathattunk.

2019.11.19. Taeg Zrt. – Síkvidéki erdészet

Az előző napihoz hasonló időjárás fogadott bennünket az erdőgazdaság Júlia úti vadászházánál, ahol Németh Tamás fogadta az iskola küldöttségét, és hívta fel a figyelmet a szabályokra.

Eligazítás után Röjtökmuzsaj déli oldalán körhajtásra álltunk fel. Sajnos a kevés puskás vadász miatt nem lehetett nagyobb kört kialakítani. Így is volt egy kis izgalom a hajtósorban, hiszen egy róka többször próbált meg egérutat nyerni a nyáras alatti árokban, és a hozzá kapcsolódó nádasban, ám végül puskavégre került. A szárnyasvad közül a kakasok időben el tudtak szárnyalni, ám a szajkók közül nem minden egyed tudta ezt megtenni.

A pusztacsaládi bodzásba már régóta visszajáró vendégek lehetünk. Ráhajtással próbáltuk a bent lévő vadat mozgásra bírni, így a hajtósorban lévő és a leálló vadászok is lövéshez juthattak. A nyulak mellett egy kakas is terítékre került itt.

A vadásznapot ráhajtással fejeztük be, melynek eredményeképpen eggyel nőtt a terítéken fekvő nyulak száma. A leállók saját szemükkel győződhettek meg arról, hogy a terület elsősorban nagyvadas jellegű, hiszen előbb egy kisebb (kb. 40 db), majd egy közel kétszázas rudlit láthattak.

A terítéken a máglya és a kürtszó mellett 2 szajkónak, 1 rókának, 8 nyúlnak, és 1 kakasnak adhattuk meg a végtisztességet.

2019.12.09. Lánkapatak Vt. – Ostffyasszonyfa

A beiratkozást követő eligazítás során Fukszberger Szabolcs hivatásos vadász hívta fel a figyelmet a vadászat során betartandó szabályokra, valamint a köd által nehezített látási viszonyokra és a csúszós talajra.

Ostffyasszonyfa után a szokásos helyen álltunk fel szinte vonalhajtásba, rövid szárnyakkal. A jobb oldal a Rába folyó mellett foglalt helyet. Sajnos a kevés puska ezen a napon újra megmutatkozott, mert a szemfüles nyulak igyekeztek a hajtósor gyengébb pontjait megtalálni és több-kevesebb sikerrel kiszökni a hajtásból.

A három hajtás során az útba eső fasorok és erdőfoltok most kevés vadat rejtettek, kivéve a harmadik hajtás végén lévő nagyobb erdőfoltot. Itt már szerencsére megszorultak a nyulak is így szépen szólt a puska a nap végére.

A vadásznap során egy nagyobb kört tettünk meg és érkeztünk vissza a teríték helyszínére, ahol kürtszó mellett emelhettük a kalapunkat a terítékre került 1 róka, 2 szajkó, 21 mezei nyúl, 1 kakas felett.

Ostffyasszonyfa után a szokásos helyen álltunk fel szinte vonalhajtásba, rövid szárnyakkal. A jobb oldal a Rába folyó mellett foglalt helyet. Sajnos a kevés puska ezen a napon újra megmutatkozott, mert a szemfüles nyulak igyekeztek a hajtósor gyengébb pontjait megtalálni és több-kevesebb sikerrel kiszökni a hajtásból.

A három hajtás során az útba eső fasorok és erdőfoltok most kevés vadat rejtettek, kivéve a harmadik hajtás végén lévő nagyobb erdőfoltot. Itt már szerencsére megszorultak a nyulak is így szépen szólt a puska a nap végére.

A vadásznap során egy nagyobb kört tettünk meg és érkeztünk vissza a teríték helyszínére, ahol kürtszó mellett emelhettük a kalapunkat a terítékre került 1 róka, 2 szajkó, 21 mezei nyúl, 1 kakas felett.

2019.12.16. Vadkert Vt. (Sárvár)

A sárvári eligazítást követően kellemes hajtásnap ígérkezett, hiszen a reggeli fagy gyorsan engedett és az első hajtás végén már egy pulóvertől meg lehetett szabadulni. Ez egyben azt is jelentette, hogy a szántások és a vetések is felengedtek így a csizmákon jókora sarat lehetett összegyűjteni.

Megyeskovácsi nyugati felén álltunk fel körhajtásra. A felállítás sajnos nem sikerült tökéletesen így a kör inkább tojás-formára emlékeztette a résztvevőket. Ennek ellenére is megmutatkozott a körhajtás hatékonysága – hiszen nem tudott nyúl kiszökni a hajtásból.

A második hajtás során széles U-hajtást csináltunk néhány jól elhelyezett leállóval, akik eredményesen gyarapították a zsákmány számát.

A harmadik hajtás széles vonalhajtás volt rövid szárnyakkal, a hajtás közepében lévő erdő illetve az annak végén lévő leállók jó szerencsével tudtak lőni kakast. Ebben a feltámadó szél sajnos nem volt segítségükre.

Ahogy itt kiértünk összesűrűsödve jobbra húzódtunk és az előttünk lévő akácost, kökényest meghajtottuk. Szépen szálltak belőle a kakasok, és volt egy nagyobb gerlecsapat is, de csak egyet tudtunk belőle meglőni.

A vadásznap végén igen színes terítéket vehettünk át vendéglátóinktól: 2 róka, 4 szajkó, 1 gerle, 19 mezei nyúl, 8 kakas, 1 tyúk.

Diana és Hubertusz nemcsak a vad elejtésével ajándékozta meg a szerencséseket, hanem minden alkalommal megörvendeztetett bennünket az avatás szertartásával is.

Első vadra felavatott tanulók:

  • Dóbiás Bence – mezei nyúl
  • Gál Gergely – szajkó, róka, fácán (tyúk!)
  • Kar Bence – fácán kakas, mezei nyúl, róka
  • Kaufmann Domonkos – mezei nyúl
  • Piri Gábor – mezei nyúl
  • Varga Bálint – mezei nyúl, fácán kakas
  • Zugmann István – mezei nyúl

A hajtók és a vadászok fegyelmezett munkája eredményeként színes terítéket vehetett át az iskola küldöttsége mindkét hajtásnap végén. A vadászatok alkalmával súlyos fegyelmezetlenség nem volt, a kisebb hibákat a hivatásos vadászok és a kísérő tanárok még a helyszínen javították.

Vendéglátóinknak köszönjük a színvonalas vadásznapokat, és reméljük a jövőben is partnerként számíthatunk rájuk a vadászati gyakorlatok lebonyolításában.

Kísérő tanárok voltak: Bálint Gergely, Hoczek László, Samu László, Szászi Csongor, Szabó László.

Szerző, és fotók: Bálint Gergely