„…lélek vagyok, élni szeretnék!”

pódiumműsor és rendhagyó irodalomóra Radnóti Miklós életének utolsó hónapjairól

Diákjaink a Határtalanul! program részeként a Magyarság Háza együttműködésével egy felejthetetlen előadásnak válhattak részeseivé 2021. június 1-jén.

Intézményünkben Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár a „Lélek vagyok, élni szeretnék…” című pódiumműsorában emlékezett meg a tragikus sorsú költőről, Radnótiról. Az előadás Kőszegi Ábel „Töredék” című, Radnóti utolsó hónapjait bemutató krónikájára épült. A Radnóti-díjas versmondó előadásában elhangzottak a Bori notesz versei és más Radnóti költemények is. A bemutató hitelességét, érdekességét jelentette továbbá az is, hogy az előadó 2019-ben, Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából egy gyalogos vers-zarándoklat megtételével állított emléket a költőnek és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatosnak. A tanulók végig követhették az „erőltetett menet” útvonalát Bortól egészen Abdáig, megismerhették az 1944-es eseményeket és mind a költő, mind a versvándor által átélt élményeket.

A műsor végén betekintést nyerhettek a résztvevők a„Radnóti nyomában” című 13 részes dokumentumfilm sorozat keletkezésének körülményeibe. Az előadó legvégül a Radnóti, mint egyik legnagyobb magyar költőnk által felmutatott humánumnak minden időben való tiszteletére és megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az előadás után a tanulók egy részével kötetlen beszélgetést folytatott az előadó.