Szakmakóstoló

2021. július 19. és 23. között első alkalommal rendeztük meg iskolánkban a Nemzeti Agrárkamara által meghirdetett „Szakmakóstoló” pályaorientációs hetet, melynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok bepillantást nyerhessenek az általunk oktatott erdésztechnikus szakmákba.

Általános iskolás tanulók hoztak újra gyerekzsivajt iskolánk és a kollégium nyári csendjébe július 19-én, amikor is 20 fő (16 leány és 4 fiú), zömmel 7. évfolyamot végzett, Győr-Moson-Sopron megyei kisdiák kezdte meg a táborozását. 

Hétfő: Délelőtt megismertettük a gyerekeket iskolánk történetével, hagyományaival, szabályaival Plöchl Matthias, idén végzett erdésztechnikusunk segítségével, majd egy kis növénytan és állattan „tanulás” következett, ahol játékosan ismerkedhettek meg a résztvevők a fontosabb növényekkel és vadfajokkal. Délután a táborozók játékos akadályversenyen vettek részt, ahol egymást jobban megismerve a gyakorlatban is kamatoztathatták a délelőtt megszerzett ismereteket.

A hetet az időjárásnak köszönhetően sikeresnek mondhatjuk, hisz a tervek szerinti foglalkozásokat megtarthattuk! A gyerekek bepillantást nyerhettek az erdőgazdálkodók mindennapi feladataiba, a természetvédelem és erdőgazdálkodás együttműködésébe:

Kedd: délelőtt a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban folyó munkával ismerkedtünk, majd délután „kézműves foglalkozás” vette kezdetét. Az erdőhasználat egyik alapeszköze a motorfűrész, melynek kezelése, karbantartása alapfeladat. A gyerekek Zombó Gergely segítségével tanulmányozhatták a motorfűrész karbantartását és kipróbálhatták a lánc cseréjének végrehajtását is.

Az erdei mellékhaszonvétel lényeges elemei a tobozok, termések, melyek felhasználásával gyönyörű díszek készíthetők. Martonné Varga Erika tanárnő (aki korábban virágkötőket is oktatott) iránymutatásával szebbnél szebb erdész csokrok készültek.

A vadgazdálkodás megismertetése tovább folyatódott a kollégium alagsorában lévő légpuska lőtéren. A gyerekek balesetvédelmi oktatást követően kipróbálhatták a lövészetet papír alapú céltáblára és bukócélra is. A programnak nagy sikere volt, a héten több alkalommal is visszatértek ide. Több tanuló kifejezetten tehetségesnek lövésznek bizonyult.

Szerda: Tanulmányutat tettünk a Kisalföldi Erdőgazdaság ZRT. Kapuvári Erdészetéhez, ahol a síkvidéki erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás volt a téma. Szukhentruk Imre kerületvezető erdész vezette a mai programot, ahol az erdész mindennapjaiba láthattunk bele. Lovas fogaton közelítettük meg a helyszínt, ahol megfigyelhettük a fakitermelők munkáját. Szó volt az erdei károkról, a klímaváltozás miatti fafajcsere szükségességéről és végrehajtásáról is. Megfigyelhettünk a napelem segítségével működő itatót, a malacetetőt is. A program zárásaként a vadászház melletti vadhűtőbe pillantottunk be, ahol szemléletes módon figyelhettük meg az őz és a szarvas közti különbségeket.

Ebéd után a Soproni hegység magaslatai felé vettük az irányt. A Hidegvíz-völgy szálaló erdeje, a fák méretei éles kontrasztot mutattak a síkvidéki erdőkkel szemben. Nagy hangsúlyt fektettünk az örökerdő gazdálkodás megismertetésére, a klímaváltozás csökkentésének lehetőségeire, illetve arra, hogy a gyerekek láthassák, mekkora erőfeszítés kell ahhoz, hogy a rosszabb minőségű termőhelyeken is erdőkkel találkozhassunk.

Kultúrtörténeti szempontból érdekes helyszínt, az Asztalfőt is meglátogattuk, megpihenve a határon álló asztal mellett.

Csütörtök: Nem csak nappal jártuk az erdőt, hajnalban is megcsodálhattuk szakmánk szépségeit. Korai (4 órás) kelés után, a kelő nap fényénél tekinthettük meg az erdő addig rejtőzködő vadfajait: láttunk vaddisznókat, mezei nyulat, őzeket és egerésző rókát is.

Reggeli sétánk következő helyszíne a Károly kilátó parkolója volt, ahol Hosszú Csaba tanár úr a mérések-számítások világába kalauzolta el a résztvevőket. Iskolánk faiparos tanára- Tranta Károly- készített fából minden gyerek számára egy Christen-féle famagasságmérő eszközt, amelynek használatát is megtanulhatták a délelőtt folyamán. Mivel nem csak magasságot, hanem átmérőt is kell mérnie egy erdésznek, így a digitális átlalók használatába is bepillanthattunk.

Ebéd után újra a vadgazdálkodásé volt a főszerep. Úticélunk ezúttal a Hermes mellett található vadgazdálkodási tanösvény volt. A túra során minden állomásnál meg-megállva vadászati és vadgazdálkodási berendezéseket láthattunk, de szó volt vadászetikáról, vadászati módokról is. Hazafelé útba ejtettük a Soproni Egyetem meteorológiai kísérletét is, ahol a klímaváltozás kutatásáról, a tapasztalatokról esett szó.

Péntek: A hét utolsó napján egy más szemszögből ismertették meg a gyerekek és a csatlakozó családtagok az erdő szépségeit, az erdő- és vadgazdálkodók munkáját. Erdőpedagógiai foglalkozás keretei között a tanult ismereteket játékos formában igyekeztünk megszilárdítani. Cserkeltünk, fafajokat határoztunk meg, a talaj, a domborzat hatását vizsgáltuk egy-egy erdő életében.

Zárásként rövid értékelést tartottunk, ahol a tapasztalatokat beszéltük át. A tartalmas hét végén többen jelezték, hogy a pályaválasztáskor ezt az irányt szeretnék megjelölni.