Agrárszakképzési iskolák országos tanévnyitója

A soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum volt a házigazdája, az agrárszakképzési intézmények országos tanévnyitó ünnepségének.

A tanévnyitón részt vett Nagy István agrárminiszter, aki elmondta, nő az érdeklődés az agrárszakképzés iránt és a legnépszerűbb közülük a mezőgazdasági és az erdészeti ágazat. Kiemelte, hogy az agrárium versenyképességét, úgy lehet megőrizni, ha az oktatás is lépést tud tartani a technológiai fejlődéssel. Éppen ezért három helyszínen – közte Sopronban is – harveszter forvarder szimulátorokkal bővülhettek az erdészeti oktatási központok. Emellett a Hermann Ottó Intézet közreműködésével további nyolc iskola eszközparkja műszeres favizsgálat elvégzésére alkalmas digitális élőfa-anyagvizsgáló műszerekkel gazdagodott.

A tanévnyitón a Soproni Egyetem rektora, illetve az öt agrárszakképzési centrum főigazgatója az Erdészeti Ágazati Tudásközpont alapító dokumentumait írták alá. Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára elmondta, a tudásközpont feladata lesz, hogy hidat képezzen a hazai közép-, és felsőfokú oktatás, illetve a magán-, és állami erdőgazdaságok között. Az átadott eszközök, olyan speciális erdészeti gépek kezelését tanítja meg, ami a 21. századi modern erdőgazdaságban a versenyképesség alapja.