Határtalanul “Felvidéken”

Többszöri nekifutásra szeptember 6-10. között megvalósult a Határtalanul pályázat keretében a 12. B osztály felvidéki kirándulása. Sajnos nem tudott az egész osztály jönni, mert csak oltási igazolvánnyal rendelkező tanulók utazhattak Szlovákiába.

A 10.C és a 11.A osztály tanulói csatlakoztak az osztályhoz.

Vörös Attila idegenvezetőnk személyében egy kiváló palóc magyar embert ismerhettünk meg, aki nem csak széleskörű szakmai ismeretével, hanem vidámságával, magyar lelkével is nagy hatással volt ránk.

Utunk Komáromban kezdődött, ahol bejártuk az erőd zegzugait és megismerkedtünk a város jelentős épületeivel és híres alakjaival, pl.Klapkával, Jókaival.

Délután a Bősi Erőművet látogattuk meg. Felejthetetlen élmény volt a zsilipelés. Sok érdekes dolgot hallhattunk az erőműről és a környező falvakról és vidékről. Ezután a gútai vízimalmot tekintettük meg. Végül a dunaszerdahelyi DAC stadionhoz is ellátogattunk, több focista nagy örömére.

Szállásunk Felsőszeliben, az Anikó panzióban volt, ahol kiváló ellátást kaptunk.

Második napunk a deáki templomban kezdődött, ahol Irénke néni lelkes ismertetőjéből nemcsak a templomot ismerhettük meg, hanem a felvidéki emberek igazi hazaszeretetét is.

Innen a Morva és a Duna találkozásánál fekvő Dévény várát látogattuk meg. A délutánt Pozsonyban töltöttük, ahol megcsodáltuk a gótikus Szent Márton templomot, ahol 19 magyar királyt koronáztak. Ezután megismertük a belváros híres épületeit pl. a pozsonyi országgyűlés épületét.

Szabad program, majd finom vacsora zárta a napot.

A harmadik napot Galántán, az Eszterházy család ősi rezidenciáján kezdtük.

Egy kiváló vezető által megismertük az Eszterházy család néha tragikus történetet. Ezután Bajnóc várkasélyába látogattunk, ahol a Pálffy család életét ismerhettük meg. Majd kirándultunk a Hrussó várához.

A negyedik nap a vártúrák napja volt. Megmásztuk Csejte, Beckó, majd Trencsén várát. Csejtén megismertük a tragikus sorsú Báthory Erzsébet életét és tetteit.

Trencsén váránál vívták a szabadságharc egyik sorsdöntő csatáját a kuruc és a császári hadak. Sajnos ez a csata súlyos vereséggel végződött, ennek emlékét idéztük fel Trencséntornyoson, majd megkoszorúztuk az emlékművet. Az esti vacsora után egy vidám totó-versennyel mértük össze 4 nap alatt szerzett tudásunkat. A 10. C csapata nyert – mindent tudtak!

Az utolsó napon Nyitrára látogattunk. A vár igazi gyöngyszeme a Zoboraljának. Az utolsó állomás Alsóbodok volt, ahol tiszteletünkkel adóztunk a tragikus sorsú politikusnak és hazafinak, Eszterházy Jánosnak.

Kicsit fáradtan, de élményekben gazdagon tértünk vissza Sopronba. Nemcsak történelmi ismeretekben gazdagodtunk, hanem megerősödött a határon túli magyar emberekkel való összetartozás érzésünk is. Köszönhetjük mindezt kiváló idegenvezetőnknek!

A Határtalanul kiránduláson résztvevő tanulók:

Dányi Ádám 12.B, Debreceni Dávid 12.B, Fodor József 12.B, Gyüre Gergő12.B,

Hoffer Kristóf Ernő 12.B, Nagy Dorina 12.B, Németh Vivien 12.B,

Pintér Karina 12.B, Pintér Péter 12.B, Selmeczi Dávid 12.B,

Selyem Péter 12.B, Staritzbüchler Áron  12.B, Szabó Bence12.B, Varga Benjámin 12.B

Kohut Andor 11.A, Tarr Alex 11.A, Tátrai Ákos 11.A

Bris Dániel 10.C, Busznyák Anna 10.C, Busznyák Dorka 10.C, Csorba Péter 10.C,

Erős Mátyás 10.C, Mihalicz Martin 10.C, Orbán Sára 10.C, Szalay Ádám 10.C, Skultéty Zalán 10.C

Kísérő tanárok:

Molnárné Németh Katalin

Tamási Klára

Varga László

Fényképes élménybeszámoló: