A cipszerek földjén, a Felvidéken- Tutajozás a goráloknál

A Határtalanul! 2020-as pályázatát megvalósítva utaztunk Szlovákiába 2021.09.06-10. között a 13.c, 12.c és 13.a osztályok tanulóival, kísérő tanárokkal együtt 45-en.

Megnéztünk három várat (Fülek, Szepes, Ólubló), néhány város nevezetességeit (Rozsnyó, Lőcse, Igló, Szepesszombat, Szepeshely, Késmárk, Kassa). Megnéztük az UNESCO Világörökség részét képező cipszer fatemplomot, az ólublói néprajzi múzeum gyönyörű kiállítását. Leróttuk tiszteletünket Thököly Imre, Zrínyi Ilona, Bercsényi Miklós sírjánál, illetve II. Rákóczi Ferenc szarkofágját megkoszorúztuk.

Megtekintettük a szilicei jégbarlang monumentális bejáratát és felkerestük a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban az UNESCO Világörökség részét képező Dobsinai jégbarlangot.

Körtúrát tettünk a Szlovák Paradicsom déli részének legszebb részein: az Imrikfalvi-víztározótól a Zeymar-szurdokot megmászva az 1000 méteres magasságban elterülő ligetes Geravy fennsíkra.

Felmásztunk a Szlovák Paradicsom egyik legszebb kilátópontjához, a Tamásfalvi-kilátóhoz. A hatalmas sziklafal 146 méterrel emelkedik ki környezetéből. Erről a szikla teraszról gyönyörű kilátás nyílik a Hernád-áttörésre, a Fehér-patak völgyére, valamint megfelelő időjárási körülmények között a Magas-Tátrára.

A Dunajec-folyó partján fekvő Vöröskolostor megtekintése után a Dunajecen gorál tutajokon tettünk festői túrát, a tajtékzó hullámokból kiemelkedő sziklák és a zöld fenyvesek között. A Dunajec folyó 800–900 m magas festői mészkőszirtek között kanyarog. Hajózásunk során tutajosaink a vidékhez kötődő legendákkal, valós történetekkel szórakoztattak minket.

A szállásról megcsodálhattuk a Magas-Tátra csúcsait.