Határtalanul! – Erdély

Iskolánk, a soproni Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium sikeresen pályázott a 2019-ben meghirdetett Határtalanul! programba, aminek köszönhetően két, egymással párhuzamosan futó pályázat során 26-26 diák és 3-3 kísérőtanár részt vehetett egy tanulmányi kiránduláson 2021. október 4. és 9. között. Az utazás során meglátogattuk és a partneri kapcsolatot tovább építettük, a 2018-as korábbi utazás alkalmával megismert a Csíkszeredában működő Venczel József Középiskolával, ugyancsak hagyományteremtő céllal. Az út során felkerestük Erdély fontos történelmi városait, emlékhelyeit, megismerkedtünk Székelyföld erdészeti-vadászati szokásaival és hagyományaival, a faipari és élelmiszeripari oktatás módszereivel. Tanulóink élményekben gazdagon, új barátságokat kötve és magyarságtudatukban megerősödve térhettek haza. A projekt nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tanulókban elmélyítsük a határon túli magyarokkal való összetartozás érzését.

Az utazás első napján érkeztünk meg a történelmi Arad városába. A Szabadság téren az idegenvezetőink részletesen bemutatták Arad nevezetességeit. Megtekintettük az 1849. október 6-án kivégzett vértanúk emlékére felállított Szabadság szobrot, a belvárost, majd a városhatárban megkoszorúztuk azt az emlékoszlopot, amely az egykori vesztőhelyen emlékeztet a kivégzett tábornokok hősiességére. Majd felmentünk Déva várába, amelyhez a legismertebb Kőmíves Kelemen legenda is kapcsolódik. A felvonó segítségével jutottunk fel- és le a Déva város fölé emelkedő hegyre, a 250 méter magas sziklára.

Másnap indultunk tovább Csíkszeredába. Csíkszereda felé Székelyudvarhelyen álltunk meg, Erdély legmagyarabb városában. Belvárosi sétánkon megtekintettük és nemzeti színű szalagot helyeztünk el a világháború áldozatainak emléket állító emlékműnél. Az erdélyi történelem nagyjait felsorakoztató Emlékezés parkjában megismerkedtünk a parkban található történelmi személyekkel.

Csíksomlyón a fogadó iskola képviselői vártak minket, és nagy szeretettel fogadtak bennünket. Megtekintettük a Kegytemplomot és a híres Mária-szobrot. Ezt követően egy kisebb zarándoklatot tettünk a Nyeregbe. Útközben megismertük a környék erdészeti tudnivalóit.

A következő napon a Venczel József Szakközépiskolában Ambrus Orsolya igazgató asszony köszöntötte a rothos diákokat, bemutatta az iskolát, mesélt annak történetéről, helyzetéről. Az intézményben megismerkedhettünk az ottani diákokkal és tanárokkal, betekinthettünk egy tanórára is a laborban. Délután a Szent Anna-tó és a Mohos-tőzegláp környékének természeti értékeit fedeztük fel. A túrán számos ismerettel gazdagodtunk a nemzeti park munkatársának szakszerű vezetése által. Elkísértek bennünket az iskola képviselői is.

 A 4. napon Székelyföld legszebb szurdokán, a Békás-szoroson kirándultunk, és ellátogattunk a Gyilkos-tó környékére a partneriskolánk tanulóival és pedagógusaival, és megtudhattuk a tó kialakulásának legendáját, történetét. A táj mindkét esetben lenyűgöző volt: mind a vadregényes sziklákat, mind az Európa egyetlen nagyméretű vulkáni kráter tavának természeti kincseit is beleértve.

Az  5. napon Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, emlékművét, majd ellátogattunk a híres parajdi sóbányába, további élményekkel gazdagodva. A parajdi sótelep, mint Európa egyik legnagyobb sótartaléka, 2700 méter mélységben gyökerezik. Idegenvezetőink kíséretében bepillantást nyerhettünk a múzeum tárlataiba, a föld alatti ökumenikus kápolnájába, a gyógykezelés pillanataiba, s a kiépített szórakoztatást biztosító játszótereibe is.

Utazásunk utolsó állomásaiként Marosvásárhely és Nagyvárad városait következtek. Marosvásárhelyen, mint a legmagyarabb városok egyikén megkoszorúztuk az ismert matematikusok, Bolyai Farkas és Bolyai János szobrát, s megtekintettük a Belvárost s a várkastély romjait. Nagyváradon pedig, a „Körös-parti Párizs”-on, ahogy Ady Endre nevezte, a Sebes-Körös hídjait, a gyönyörű szecessziós stílusban épült házakat és a történelmi emlékeket, a Holnap irodalmi társasághoz kapcsolódó épületeket, szoborcsoportot is láthattuk.

A tanulmányút felejthetetlen élményekkel ajándékozta meg diákjainkat, nagy részük most járt először Erdélyben, valamint nekünk, pedagógusoknak is nagyszerű élményt jelentett, tovább mélyíthettük kapcsolatunkat a csíkszeredai partneriskolánkkal.

Kísérő tanárok: Hosszú Csaba, Kozákné Trudics Zsuzsanna, Kő Szilvia, Megyeri Hajnalka, Rudasits Gábor, Sass Vivien

A programban résztvevő diákjaink a 11.B, 12.C, 13.A és 13.C osztályok tanulói.