Határtalanul! –  Sopron

A Határtalanul! program részeként 2022. március 14. és 19. között iskolánk fogadta a székelyföldi iskola 48 tanulóját és 6 kísérőtanárát, akik a soproni erdész, faiparos és környezetvédelmi tanulókkal közösen változatos programokon vettek részt városunkban és a szűkebb térségben.

Első állomásuk Budapest volt, ahol idegenvezető közreműködésével rövid városnéző túrát tettek. Megtekintették a Hősök terét, a budai Várat a Halászbástyával és az egykori Királyi Palota épületeivel, illetve a Duna-parti sétányt, az Állatkertet a fővárosi március 15-i ünnepségek idejében. Kedden késő este érkeztek a székely diákok és kísérőik Sopronba.

Szerdán intézményünk igazgatónője, Sztojkáné Bodor Ildikó köszöntötte őket az iskola Dísztermében. Bálint Gergely tanár úr prezentációval színesített érdekes előadását hallhatták a Díszteremben megtalálható trófeák fajtáiról, jellemzőiről, majd Redela Anna tanárnő, mint az AFS önkéntes tanára beszélt az iskolánkban jól működő cserediák kapcsolatokról, s a városunkban tartózkodó cserediákok is bemutatkoztak magyarul és a továbbiakban együtt voltak az erdélyi diákokkal. Az idegenvezető segítségével felfedezték a Belvárost, megismerkedtek a város történelmével, annak kiemelkedőbb eseményeivel. Az iskolában többféle programban volt részük: kipróbálhatták Samu László tanár úr segítségével egy erdészeti harveszter szimulátorunkat. A szimulátor üzembe helyezésére 2021. április 21-én került sor intézményünkben az Agrárminisztérium és a Hermann Ottó Intézet jóvoltából. Ez a technológia az erdésztechnikus képzésünk magasabb szintű elsajátítását is szolgálja, használati tudásának birtokában tanulóink is előnyt tudnak szerezni szakmájukban. A székely diákok is nagy élvezettel ismerkedtek használatával.

A könyvtárban Talabér Ildikó könyvtárosunk fogadta a vendégeinket és ismertette könyvállományunk, szakdolgozatainkhoz kapcsolódó ismereteket, illetve a Torony Galériában éppen akkor Szabó Mihály Vázsony, 13.A tanulójának „Tanulmányok másképpen” című kiállítását tekintették meg. Szűcs Géza tanár úr mesélt a Galéria történetéről is. Ezt követően az Erdészeti Múzeum és Hídvégi Béla vadásztrófeáinak gyűjteménye páratlan élményt nyújtó kiállítása következett. A délután folyamán számos előadás színesítette a programot pl. az egyetemen a Ligneum Látogatóközpontot, Botanikus kertet, az Erdő Házát és soproni erdő szépségeit csodálhatták meg.

A következő napon a Fertő-Hanság Nemzeti Park közös felfedezése következett, ahol megismerkedhettek a Fertő-táj és a Hanság jellemző élőhelytípusaival és hagyományos gazdálkodási formáival. Útközben Nagycenk, Fertőd látnivalóira is sor került. Délután iskolánk kollégiumában barátságos foci- és kézilabda meccsre került sor, emellett az erdélyi diákok a lövészeti ismereteket is bővíthették.

Pénteken iskolánk tanárai és diákjai kíséretével kirándulást tettek Kőszegre és Velemre, megnézték a ciráki pincesort is. A program zárásaként a viszontlátás reményében elbúcsúztunk egymástól, hiszen a következő napon már a hazautazás következett.

Szervező tanárok: Kozákné Trudics Zsuzsanna, Kő Szilvia tanárnők

A programban résztvevő diákjaink a 11.B, 12.C, 13.C osztályok tanulói.