Elhunyt Dessewffy Imre

Elhunyt Dessewffy Imre, erdőmérnök, aki munkássága során iskolánkban létrehozta és megalapozta a faipari képzést. Szívügyének tekintette az elsődleges faipar tevékenységi köreinek oktatását. Az országban elsőként iskolánkban vezette be a képzést szakközépiskolai szinten. Ezt követően még sokáig segítette ill. felügyelte faipari oktatásunkat. Több szakmai tankönyv szerzője és lektora volt. Köszönet és hála segítő tevékenységéért!

Emlékét megőrizzük.

A faipari munkacsoport aktív és nyugdíjas tagjai nevében:

 Seregély Csaba

faipari mérnöktanár 

Dessewffy Imre erdőmérnök (1931 – 2022) – nekrológ

Dessewffy Imre azok közé az erdőmérnökök közé tartozott, akik elkötelezték magukat a faipar, ezen belül is a fűrész- és lemezipar fejlesztése mellett.

Gazdag életútja során felelős beosztásokban dolgozott a Budapesti Fűrészek Vállalatnál, a Faipari Kutató Intézetben, az Erdőgazdasági és Faipari Tervező Irodában, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztériumban. Aktívan vett részt a hazai fűrészipar rekonstrukciójában, a farost- és forgácslemezgyártás alapjainak lerakásában, fejlesztésében.

Volt intézetigazgató, minisztériumi osztályvezető. Ez utóbbi beosztásában jelentős szerepet vállalt a faipari technikusképzés soproni létrehozásában.

Társadalmi, ma úgy mondjuk civil szervezeti munkássága is jelentős. Mérnöki oklevele kézhez vételétől tagja a Faipari Tudományos Egyesületnek, majd elnöke a Fűrész-, Lemezipari Szakosztálynak , főtitkárhelyettes, elnöke az Egyesület Budapesti Szervezetének, a Faipari Tudományos Alapítványnak, nyugdíjasként a Faipari Egyesület Szenior Klubjának tagja.

Írásai a „Faipar”, „Az erdő”, valamint a „Műszaki élet” szaklapokban jelentek meg, emellett a Mérnöktovábbképző Intézet kiadványai és a technikusképzés tankönyvei is őrzik szerzői nevét.

Munkásságáért a Faipari Tudományos Egyesület Elnökségétől megkapta a „Faipar fejlesztéséért” kitüntetést, a „Fáy Mihály életmű díjat” valamint az Egyesület „Örökös tagjává” választották meg.

Hamvait a Farkasréti temetőben helyezték örök nyugalomra.

Nyugodjék békében.

(Tóth Sándor László)

forrás: fataj.hu