13/B tanulmányútja a Vértesben

A 13. B osztály október 19-21 között sikeres tanulmányúton vett részt a Vérteserdő Zrt. Csákvári és Pusztavámi Erdészeténél, valamint  VADEX Mezőföldi Zrt. soponyai Ökocentrumában és a  bárándi fácános kertjében.

Az erdészetek szakemberei változatos programot állítottak össze számunkra.

A csákvári erdészetnél megismerkedtünk az erdőrezervátummal, az erdőművelés módszereivel, erdőfelújításokkal, valamint a kőrispusztulás problémájával.

A VADEX Zrt-nél először a „Fehérvár tüdeje” projekten keresztül betekintést nyertünk az erdészet közjóléti feladataiba, ezután a Soponyai Ökocentrumban megnéztünk a vadászati kiállítást és délután meglátogattuk a bárándi fácános kertet. Itt részletes tájékoztatást kaptunk a fácánnevelésről és a fácán vadászat szervezéséről.

A pénteki nap délelőttjét a Pusztavámi Erdészetnél töltöttük. Megnéztünk, hogy milyen károkat okozott az idei szárazság egy makkvetéses erdőtelepítésben, gyakorlati tapasztalatokat hallottunk a drónos permetezés lehetőségeiről és egy bükkös állomány természetes felújításának teljes folyamatát elemeztünk.

A programok szervezésében és lebonyolításában iskolánk volt diákjai segítettek, akik ma már sikeres szakemberek. Személyes példájuk fontos a leendő erdész szakemberek számára. Így köszönetet mondunk Maár Gyulának, Bácskai Zoltánnak, Gulyás Gábornak, Pintér Istvánnak, Hámori Andrásnak az érdekes előadásokért, a sok személyes tapasztalat megosztásáért és a szíves vendéglátásért.

Az sikerhez még kellet a csákvári Kiss család nagyvonalú segítsége, akinek az „Öregtölgy„ vendégházában az osztály  családias hangulatban, kiváló ellátásban részesülve tölthette a szabadidejét.

Molnárné Németh Katalin