2022-23-es tanulmányi vadászatok a Rothban

Eredményesen és balesetmentesen zajlottak le a Roth Gyula Szakgimnázium 2022-2023-as tanévre tervezett apróvadas tanulmányi vadászatai.

A hajtásokon végzős tanulóink kötelező jelleggel vettek részt, annak érdekében, hogy üzemi körülmények között, a gyakorlatban tapasztalják meg a vadászat szervezésével, lebonyolításával járó feladatokat. Így a diákjaink ellenőrzött körülmények között sajátíthatták el a biztonságos fegyverkezelés szabályait, valamint a gyakorlatban is megismerhettek az egyes vadászati módok (U-hajtás, ráhajtás, körhajtás) sajátosságaival.

Vadászként, azok a tanulók vehettek részt ezeken a gyakorlatokon, akik érvényes vadászjeggyel és saját puskával rendelkeztek így a végzős évfolyamból összesen mintegy 9 fő vadászhatott, míg a többi tanuló a hajtóként vett részt ezeken a napokon. A vadászok táborát gyarapították azok a 12. évfolyamos tanulók – összesen heten –, akik már szintén rendelkeztek vadászjeggyel és saját puskával. A vadászok számát a jelenleg aktív és volt szakmai oktatók is növelték a házigazdákon túl.

Az eligazítások során a házigazdák, és a szakmai tanárok felhívták a tanulók figyelmét a vadászatokon jelentkező hibákra, szabálytalanságokra, a lőhető vadfajokra, valamint a vad szakszerű kezelésére.

2022.11.28. Lánka-patak Vt.

A reggel 8 órai találkozóra időben érkeztünk az ostffyasszonyfai bekötő úthoz, hiszen vendéglátóink már vártak minket. A főként nagyvadas jellegű területen az előző években is rendre 20 apróvad és néhány kártevő feküdt a terítéken, így a vadászok a szerencsében bízva várhatták a nap végét jelentő kürtszót. A beiratkozást követő eligazítás során Fukszberger Szabolcs hivatásos vadász ismertette a nap programját, majd felhívta a figyelmet a vadászat során betartandó szabályokra.

Ostffyasszonyfától északi irányba álltunk fel mintegy 1,5 km széles vonalhajtásba, rövid szárnyakkal. A jobb oldal egészen a Rába folyó töltésén haladt. Az utunkba eső mezőgazdasági területek most nem bővelkedtek annyira nyúlban mint az előző években. Az első hajtás végén lévő facsoportban viszont fácán és szajkó is esett. Sajnos a hajtás során végig akadozott a kommunikáció, melyre a szünetben a szaktanárok és a helyiek is figyelmeztették a diákságot. Visszafelé indulva már kilométer alatti szélességet kellett csak elfogni, így jóval sűrűbben állhattunk fel. A hajtásnap vége még két körhajtást tartogatott, ahol két nagyjából kör alakú facsoportot álltunk körbe, melyet a hajtók mozgattak meg. Az így puskavégre kapott nyulak, fácánok tovább növelték a teríték nagyságát.

A nap végén kürtszó mellett emelhettük kalapunkat a terítékre került 1 róka, 1 szajkó, 2 kakas és sajnos egy fácántyúk, valamint 14 mezei nyúl felett.

2022.12.05. Kaeg Zrt.

A KAEG Zrt. Jánossomorjai Erdészete az előző évet követően másodszor fogadott bennünket tanulmányi vadászaton. Ide hivatalosak voltak a végzős estis tanulók is, bár mindannyian csak a hajtók számát növelték. A napi menázsi felvételét követően a mindenre kiterjedő, részletes eligazítást Nagy Balázs, az erdőgazdaság fővadásza tartotta. Míg tavaly a hóval, addig idén az enyhe faggyal és a kisebb-nagyobb széllökésekkel kellett megbirkóznia a résztvevőknek.

A levadászott terület Jánossomorjától DK-i irányba, az osztrák határ mellet feküdt. Széles U- hajtással indultunk neki az első hajtásnak, amely fasorokkal, nádassal szabdaltak voltak. Visszafelé jóval szűkebben álltunk fel, mintegy felére csökkent a hajtók közötti távolság. A fagy és a szél miatt a vad kevésbé mozdult, mint egy éve. A harmadik hajtást buszokkal közelítettük meg, ahol egy jókora repcetábla várta, hogy alaposan átjárjuk, és növeljük a teríték számát. A gondos tervezés és a szakszerű kivitelezés ellenére a vadászszerencse nem állt mellénk, így ebből a hajtásból sajnos üres kézzel tértünk vissza a járművekhez.

A vadásznap végén a teríték elkészítése és átadása az erdészet udvarán történt. A máglyával és fenyőágakkal körbevett ravatalon egy róka, egy mezei nyúl és hét fácánkakas felett szólt a vadászkürt.

2022.12.12. TAEG Zrt. – Síkvidéki erdészet

A Tanulmányi Erdőgazdaság Síkvidéki Erdészeténél töltöttük az utolsó apróvadas vadásznapunkat. Vadászathoz megfelelő száraz, már-már meleg időjárás várt bennünket az erdőgazdaság Júlia úti vadászházánál, ahol Németh Tamás fogadta az iskola küldöttségét. Röviden ismertette a vadásznap programját, valamint felhívta a figyelmet a vadászat során betartandó szabályokra.

Az első hajtás Röjtökmuzsaj határában zajlott, ahol a méták felállítása után egy körhajtáshoz álltunk fel a szárnyvezetők segítségével. Sem a nád, sem a fasor, de még a mezőgazdasági területek sem rejtettek hasznos apróvadat. Így a vámot a fasorból felszálló szajkókból vettük ki. Ezt követően a pusztacsaládi bodzásba tettük át a székhelyünket, ahol a komoly változások történtek. Ugyanis több sornyi szőlőt, bodzát és jónéhány idősebb gyümölcsfát is kivettek, csupán a diófákat hagyták meg. Így az apróvadnak jóval kevesebb búvóhely és táplálék maradt. A leállók kiválasztását követően vonalhajtással próbáltuk a bent lévő vadat mozgásra bírni, így a hajtósorban lévő és a leálló vadászok is lövéshez juthattak. Rövid pihenő után Répceszemere határában álltunk fel egy klasszikus U-hajtásra. A szárnyak összezárása után körhajtással végződött a vadászat. Itt a vadászok fegyelmezetten megvárták, amíg a nyulak elhagyják a kört és csak akkor tettek rá lövést.

A teríték átadására az utolsó hajtás befejezésének helyszínén került sor, ahol 7 nyúlnak és 4 szajkónak adhattuk meg a végtisztességet.

Diana és Hubertusz nemcsak a vad elejtésével ajándékozta meg a szerencséseket, hanem minden alkalommal megörvendeztetett bennünket az avatás szertartásával is.

Első vadra felavatott tanulók:

  • Langbein Laura – mezei nyúl
  • Leipold Dániel – mezei nyúl, fácán
  • Márfi Bararnabás – mezei nyúl
  • Orbán Bence – mezei nyúl
  • Rózsás Flórián – róka
  • Szalai Patrik Márió – mezei nyúl, fácán
  • Tomity Benjamin – mezei nyúl, fácán, szajkó
  • Tóth Szabina – mezei nyúl

A hajtók és a vadászok fegyelmezett munkája eredményeként a területnek megfelelő számú és minőségű terítéket vehetett át az iskola küldöttsége mindkét hajtásnap végén. A vadászatok alkalmával komoly fegyelmezetlenség nem volt, a kisebb hibákat a hivatásos vadászok és a kísérő tanárok még a helyszínen javították.

Köszönjük a két vadászkürtösünknek, Kiss Dávidnak és Mészáros Istvánnak az aktív közreműködést.

Vendéglátóinknak (Lánka-patak Vt., KAEG Zrt. – Jánossomorjai Erdészete, TAEG Zrt. – Síkvidéki Erdészete) az idei évben is köszönjük a színvonalas vadásznapokat, és reméljük a jövőben is partnerként számíthatunk rájuk a tanulmányi vadászatok lebonyolításában.

Kísérő tanárok voltak: Bálint Gergely, Kovács Dénes, Samu László.

Vendégeink voltak: Nagy Csaba, Szabó László.

Szerző, és fotók: Bálint Gergely