13/C tanulmányi kirándulása

A 13.C osztály faipari és környezetvédelmi tanulói április 24-25-én élményekben gazdag tanulmányúton vettek  részt.

Tartalmas volt a szakmai program: megtekintettük a Széchenyi István Egyetem, Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Talajvizsgáló Laboratóriumát; a mosonudvari SÜLI WOODWORK és  a kimlei BAAN PAKK szolgáltatásait, tevékenységeit; majd a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Jánossomorjai Erdészet dunaszigeti kerületének faállományát, élővilágát.

Az egyetemi labororatóriumban hallhattunk a talajtani vizsgálatok fajtáiról pl. talaj kémhatásának, humusztartalmának, táp-és nedvességtartalmának elemzésének módjairól; és láthattuk a rendelkezésre álló berendezéseket, s azokkal végezhető mintavételi lehetőségeket.

A Dunántúl egyik legjobban felszerelt faipari üzemében, a SÜLI WOODWORK-ban betekintést nyerhettünk a tömörfa, furnérozott vagy akár laminált profi  bútorok, egyedi luxusbútorok gyártási folyamataiba; a nesting technológiás lapszabászat és élzárás, illetve komplett felületkezelő és CNC technológia alkalmazási lehetőségeibe, melyek egyaránt segítik a magas minőségű, gyors munkavégzést.

A BAAN PAKK családi vállalkozásnál a legmagasabb technolódiával végzett  ipari csomagolástervezés és – gyártási folyamatokat láthattuk. A cég kompetenciáival ismerkedhettünk meg pl. faalapú csomagolóanyagok (láda-, raklapgyártás) és a fóliákból készített csomagolóanyagok gyártásával;  egyéb speciális hőtechnikai folyamatokkal és vegykezelési eljárásokkal. Emellett az egyes  helyszíneken végzett csomagolási projektek megvalósításáról is szereztünk tapasztalatot.

Dunaszigeten hallottunk a nyárgazdálkodás helyzetéről, jövőbeni kilátásairól, a  terület konfliktusfajairól: a kárókatonák és hódok térhódításáról, a természetes ökoszisztémát érintő negatív hatásaikról, környezetvédelmi kérdésekről és az ártéri gazdálkodásról. A kompról megcsodálhattuk a Szigetköz egyedülálló természeti környezetét,  és láthattuk ezen terület egyik ritka látványosságát, az ország első természetes hallépcsőjét, a Denkpál- Hallépcsőt is, mely a szigetközi hullámtéri mellékág-rendszerben, az 1995. óta működő hullámtéri vízpótlórendszer részeként üzemel.  Három fő eleme: a réselt halátjáró a kémlelő ablakkal a 132 m hosszú patakszerű meder,  mely energiatörő sziklákkal kisebb pihenő medencékre van osztva, illetve az ún. csalivíz vezeték, amelyben az áramló nagynyomású vízsugár a megcsapoló műtárgyon átbukó nagy mennyiségű víztől a hallépcső bejáratához csalja a feljutni kívánó és műtárgy előtt csoportosuló halakat. 1998-tól napjainkig több mint 25 halfajt mutattak ki a hallépcsőből.

Köszönetet mondunk Dr. Kalocsai Renátó tanszékvezetőnek és Giczi Zsolt laborvezetőnek, Süli András és  Baán Miklós cégvezetőknek, Hancz Zoltán erdészeti igazgatónak, Tima Gábor Erdőgondnoknak és  Légrádi Róbert kerületvezetőnek az érdekes előadásokért, a sok személyes tapasztalat megosztásáért és a szíves vendéglátásért.

Záró programunkat egy közös csapatépítő paintball játék zárta a 4300 m2 es szabadtéri, természethez közeli pályán.

Kísérő tanárok Kő Szilvia osztályfőnök és Rudasits Gábor, Varga László voltak.