Erdők hete

2023. október 2-8. között került megrendezésre az országos Erdők Hete rendezvénysorozat, melynek célja a hazai erdők természeti értékeinek bemutatása, valamint az erdőben végzett gazdálkodási tevékenységek mind szélesebb körű megismertetése.

A 27. alkalommal megrendezett eseménysorozat központi rendezvényének Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. kezelésében működő Erdők Háza Ökoturisztikai Látogatóközpont és Vadaspark adott otthont. A 2023. október 5-én megrendezett nyílt napon a környezeti nevelés, a fentarthatóság , az erdőpedagógia iránt érdeklődő pedagógusok bepillantást nyerhettek többek között a Nyugat-Dunántúli régió erdészeti erdei iskoláinak működésébe, a Fertő-Hanság Nemzeti Park környezeti nevelési programjaiba, valamint a Sopronban működő erdészeti oktatási intézmények munkájába is.

A Kisalföldi ASzC Roth Gyula Erdészeti Technikumot Bittmann Kata és Tóth Szabina 13/A osztályos tanulók képviselték, de részt vettek a rendezvényen a Németországból érkezett cserediákjaink is. A szakmai munkaközösség részéről Varga Rita erdőmérnök-tanár segítette tanulóink munkáját.

A nap folyamán az érdeklődők megismerhették az iskolánkban folyó képzéseket, valamint belelapozhattak kollégáink által írt szakmai tankönyveinkbe. Nagy sikert arattak diákjaink által készített gyűjtemények is, melyek segítségével könnyebben megtanulhatók erdeink növényfajai, valamint az erdőben megtalálható fontosabb károsítók is.

A szakmai előadásokkal, vezetett vadasparki sétával színesített nap jó lehetőséget adott arra, hogy minél szélesebb körben megmutathassuk a középfokú erdész/faiparos/környész képzés mindennapjait, bepillantást engedjük az iskolában folyó szakmai munkába és a diákélet szépségeibe.

Varga Rita