Lengyelország: ERASMUS+ tanulmányút

Rothosok Rzeszów-ban

Iskolánk végzős környezetvédelmi technikus tanulói, kiegészülve két, alsóbb évfolyamos diákkal, október első két hetét a lengyelországi Rzeszów-ban töltötték egy ERASMUS+ szakmai projektút keretében.

Fogadó szervezetünk a Stowarzyszenie Projektów Międzynarodowych INPRO volt, akik nagyszerű szakmai és kulturális programokat szerveztek számunkra.

A diákoknak lehetőségük nyílt üzemlátogatásra az egyik legnagyobb lengyel hulladékégetőműnél, jártak a városi szennyvíztisztítótelepen, ahol a tisztító műtárgyakon kívül az analitikai laborokba is bepillantást nyerhettek.

Két napos program részeként részt vettek a Podkarpackie Centrum Nauki “Łukasiewicz” tudományos központban kémiai és mikrobiológiai laborgyakorlatokon. Ráadásként egy robotikai foglalkozáson ízelítőt kaptak a programozás alapjaiból, a barkácsműhelyben pedig lézervágott, fából készült szuveníreket készítettek.

Iskolalátogatás keretében a diákjaink betekinthettek a mi intézményükhöz hasonló profillal rendelkező  Zespół Szkół Agroprzedsiębiorczości technikum egyes szakmai óráiba: két környezetvédelmi és egy erdészeti órára ültünk be, valamint egy játékos kertészeti foglalkozást is tartottak számunkra.

A kulturális programok során többek között hallhattunk Rzeszów város történelméről, megnéztük Łańcut várát, az OpenCafé nevű rendezvényen a diákjaink helyi, illetve Rzeszów-ban élő külföldiekkel ismerkedhettek. A rendszeres délutáni ’language workshopok’ keretében pedig az INPRO-nál jelenleg hosszútávú programokban részt vevő külföldi önkéntesek meséltek interaktív formában hazájukról, például Mexikóról, Grúziáról és Tunéziáról.

Külön program keretében, a hétvége során átlátogattunk egy városnéző kirándulásra is, Krakkóba.

A kéthetes projektút munkanyelve az angol volt, ami remek alkalmat biztosított arra is, hogy diákjaink a gyakorolhassák a mindennapi és szakmai kommunikációt idegennyelvi környezetben.

Kísérőtanárok: Sass Vivien és Turbók Mónika

További képek és beszámoló az INPRO részéről: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=goinpro.org&set=a.709684664524645