Szakmai nap 2024 – ERDÉSZET

Iskolánkban több évtizedes hagyomány, hogy tavasszal szakmai napot tartunk, ahol tanulóink a szakma aktuális kérdéseivel ismerkedhetnek meg.

Idén márciusban -hagyományteremtő jelleggel- külön a végzős évfolyam számára szervezett az erdészeti munkaközösség szakmai projektnapokat azzal a céllal, hogy olyan naprakész, gyakorlatban is alkalmazható információkkal bővüljön tanulóink tudása, melynek később mindennapi munkájukban is hasznát vehetik.

A program 2024. március 19-20-án került megrendezésre és, ahol két aktuális témát jártunk körül a klímaváltozás hatását az erdőgazdálkodásra, valamint és az örökerdő gazdálkodás módszereit, gyakorlati alkalmazását.

Az első napon meghívott előadónk Dr. Nagy László, a SOE ERTI tudományos főmunkatársa- iskolánk egykori diákja- volt. Délelőtt egy interaktív elméleti program keretében megismerhettük a klímaváltozás dinamikáját, a várható prognózisokat, az erdészek szerepét, felelősségét a hatások csökkentésében. Délután tanulmányúton vettünk részt a TAEG Zrt. Soproni Erdészete területén, ahol a klímaváltozás már látható következményein túl jó példát is megfigyelhettünk a biodiverzitás növelésére, a klimatikus változásokra várhatóan jobban reagáló ,többkorú, elegyes erdő kialakítására.

A második nap témája az örökerdő gazdálkodás volt, itt a Pilis Parkerdő Zrt. két kollégája- úgyis, mint az OEE Örökerdő Szakosztályának képviselője- Csór Attila erdőgazdálkodási osztályvezetője, és Simon Dávid erdőgazdálkodási előadó vezette a programot. A reggeli rövid előadást követően terepen folytatódott a program. A csapat nagy létszámára (52 fő tanuló+ a szakmai tanárok) való tekintettel két külön csoportban (majd 6-8 fős munkacsapatokban), 1-1 hektár területen végeztük el a feladatokat. Először önellenőrzést végeztünk, majd következett a fák egyedi osztályozása (javafa, biotóp fa, kivágandó fa). A nap folyamán a mért adatok rögzítésre kerültek, majd ellenőriztük a fakitermelési erélyt, és szó esett az örökerdő kezelési tervéről is. A munkacsapatok által elvégzett „jelölést” közösen is átbeszéltük, így a felmerülő hibák könnyebben felszínre kerültek.

Összességében mindkét nap hasznosnak bizonyult, tanulóink és kollégáink számára egyaránt értékes információkat tartalmazott. Ezúton szeretnénk a szervezők nevében megköszönni a segítséget a program vezetőinek, valamint a Taeg Zrt. -nek és a Soproni Egyetemnek akik lebonyolításban (helyszínben és eszközökben) voltak segítségünkre.

Varga Rita

munkaközösség vezető