A 9/C és 10/B tanulmányi kirándulása Bécsbe

2024. május 9-én a két osztály kirándulást tett Bécsbe. Molnárné Németh Katalin tanárnő idegenvezetésével először egy buszos városnézésre került sor, melynek keretén belül a Gürtel és Ring körutakon  Bécs történelmi múltját, legimpozánsabb -többségében szecesszós, neobarokk és -gótikus- épületeit pl. Parlament, Staatsoper, Belvedere, Hofburg, Szecesszió Háza ; csodálatos parkjait és a Duna-csatorna partját láthattuk.  

Ezt követően látogattunk el a Schönbrunni  parkba, ahol a Habsburg császári rezidencia pompáját és eleganziáját tükröző barokk kastély épületegyüttesét, a lenyűgöző kutakat, szobrokat, emlékműveket és a  Gloriettét szemlélhettük meg. A parkon áthaladva a világ egyik legidősebb állatkertjében (1752), a Schönnbrunni Állatkertben töltöttük időnk nagy részét.  A több mint 17 hektáros területen fekvő állatkert különlegessége, hogy minden kontinensről származó állat, illetve összesen több mint 600 rendkívül veszélyeztetett állatfaj is pl. óriáspanda, koala megtalálható benne. Különösen érdekes látvány az állatkertben a mesterséges esőerdőház, a Tiroli park, a lombkoronaszintben húzódó ösvény vagy az, hogy az etetések részesei lehetnek a látogatók.

Az állatkert után a Műszaki Múzeum kiállítását tekintettük meg, melynek fénypontjai közé tartozik a még mindig repülésre alkalmas Ettrich Taube; az elektromos hajtású autók elődje, a Lohner Porsche villanyautó és Erzsébet császárné udvari szalonvagonja. A múzeum gyűjteményének legrégebbi, nevezetes darabjai, mint például a világ egyik legöregebb, még működőképes autómobilja, a Marcus autó és  a “Hannibal” nevű lóvontatású vasúti kocsi, amely a világ egyik utolsó fennmaradt lóvontatta vagonja, vagy a Mercedes 1950-es évekbeli legendás versenyautója, az “ezüst nyíl”. A kiállítási tárgyak kipróbálásra invitálták diákjainkat, pl. bemondók lehettek egy tévéstúdióban, tesztelhették hangjuk erejét a „kiabáló fülkében”. Különösen látványos az In Bewegung, Mozgásban („nyúlj hozzá!) elnevezésű interaktív kiállítás, ahol azt is megtapasztalhatták tanulóink például, hogy mi is az a gördülő ellenállás, összehasonlíthatták egy teherautó tengelyének és egy vasúti kocsi kerekeinek mozgását, vagy egy ezüstszínű “gyorscsúszdán” akár megmérhették saját “csúszósebességüket” is.

Élményekben rendkívül gazdag napot élhettünk át közösen tudásunkat is gyarapítva.

Kísérő tanárok: Molnárné Németh Katalin, Kő Szilvia, Kiss-Szőke Ágnes, Preidl Zoltán.