9/C osztály szakmai tanulmányút – Szombathely

2024. május 28-án a 9.C osztály a FALCO Zrt., Európa egyik legjelentősebb bútor- és építőipari lemezgyártó gyárban járt. A tanulók betekintést nyerhettek az ott gyártott termékek -pl. forgácslap, laminált forgácslap, BETONYP építőlemez s az új vásárlói igényeknek megfelelő Mirror Gloss prémium laptermékek – komplex gyártási folyamatába. Rendkívül érdekes volt megtapasztalni környezetpolitikájukat: a technológiai fejlesztések mellett a környezettudatos, körforgásos gazdasággal kapcsolatos és a fenntartható fejlődés irányába tett szemléletformáló kezdeményezéseiket pl. a hulladék faanyag újrahasznosítását, a zöldenergia felhasználását, a szennyezőanyag kibocsátás és környezeti kockázat csökkentését pl. levegőtisztítás. Köszönetet mondunk Kovács Tamásnak, a FALCO Zrt. PR-vezetőjének a professzionális előadásért, szakvezetésért és szíves vendéglátásért.

Ezt követően a VASIVÍZ Zrt. Vízmű Történeti Múzeumát látogattuk meg. A még ma is működő gépházban sok érdekességet hallhattunk a városi vízellátás történetéről, az ókori régi eszközök, gyűjtőkutak működése mellett a mai technológiákba is betekinthettünk, illetve a kutak vizét vezető járható betonalagutat is megismerhettük. A bemutatott fimvetítések felhívták a figyelmet a mindennapi életben is alkalmazható környezettudatos vízhasználati és szennyvízelvezetési tudnivalókra.  

Végül a  Savaria Múzeumban a városhoz kapcsolódó régészeti, néprajzi, történeti és természettudományi gyűjteményt láthattuk. A tárlatvezetés során az antik Savaria életét bemutató kincsek, leletek mellett többek között a Nyugat – Dunántúl földtani képződményeiről, kőzettípusairól; a Közép- Európa legnagyobb pannon korú ősnövény gyűjteményéről; a Lapidárium (Kőtár) sírköveiről, építészeti és vallási kőemlékeiről, szövegeik értelmezéséről szerezhettek diákjaink gazdag ismeretanyagot.

A szakmai tanulmányút elérte célját: hasznos és korszerű szakmai tapasztalatokat gyűjtöttünk.

Kísérő tanárok: Kő Szilvia, Tóth Zsolt.