Erasmus+ tanulmányút Szerbiában

Iskolánk tanárai 2024. május 17-21. között tanulmányúton vettek részt Szerbiában, amely az Erasmus+ ösztöndíjprogramnak köszönhetően tudott megvalósulni.

A mobilitás első és utolsó napja utazással telt, a szakmai program három napot töltött ki.

Május 18-án megismerkedtek a Krajlevo városában működő Šumarska škola tanáraival, akik bemutatták az intézményt és annak működését. Az igazgató úr, Zoran Nikolič köszöntője után Petar Jeknič, faipari mérnök-tanár mutatta be az iskolát és azon belül a faipari képzést és a tanműhelyeket. Az erdész képzésről Milan Žarkovič, erdőmérnök-tanártól hallhattak.

Az iskola erdésztechnikusok és -szakmunkások, faipari szakmunkások, vadász-halász szakemberek és parképítők képzését végzi. Közel 400 tanulójuk Szerbia különböző területeiről érkezik, mert ők az egyedüli ilyen profilú iskola az országban. Az intézmény területén található az iskola, a kollégium, a tanműhelyek és egy arborétum is, amely az összes olyan fajt magában foglalja, amely a tanításban szükséges.

A délután a Žiča monostor megtekintése után a közeli Goč hegyen telt, ahol Boiana Milovanovič tanárnő vette át a szót, ő volt a nap további részében és a következő napon is a tolmácsuk. A területen működik a belgrádi egyetem tanerdeje, a tanszék vezetője, Nenad Petrovič vezette körbe a csapatot.

Május 19-én szakmai kísérőik Goran Bijanič igazgatóhelyettes úr és Mladen Vukmirovič erdőmérnök-tanár voltak. A nap a Manasija monostor látogatásával kezdődött, majd ezt követte a Resava cseppkőbarlang és a Lisine vízesés. A nap erdészeti szempontból legérdekesebb része a Vinatovača ősbükkös bejárása volt.

Május 20-án Branko Damjanovič erdőmérnök-tanár vezetésével zajlott a program, amely a požegai csemetekertben kezdődött. A létesítmény látja el fenyő csemetével egész Szerbiát, sőt exportra is termelnek. A nap további része a Tara Nemzeti Parkban telt. A nemzeti parkban kb. 50-60 példányos medvepopuláció él. De itt található a szerb luc őshazája is, amely a park másik nagy büszkesége. A gyönyörű kilátás a hegyekre, a Peručac és a Taovine tóra szintén felejthetetlen élmény marad.