XX. Ifjúsági Erdész EB

A 20. Ifjúsági Erdész Európa-bajnokságot idén Romániában a Bukovinai Erdészeti Főiskola (Colegiul Silvic Bucovina) rendezte Campulung Moldovanesc (Moldvahosszúmező) városában, 22 európai ország csapatainak részvételével.

Iskolánkat képviselte Farkas Gergő 13.A, Nagy Zsombor 12.B, Németh Bence 12.b és Tüttő Márk János 12. B.

Felkészítőjük az Erdészeti Munkaközösség, tanáraiknak köszönjük az eredményes felkészítést!

Az eseményre május 20-24 között került sor, Sopronból 833 km távolságra utaztunk, amelyet kanyargós hegyi utakon 16 óra alatt értünk el, köszönet érte Zergi Attila tanár úrnak, aki biztonságban juttatott el minket utunk céljához!

Hétfőn az érkezés után elfoglaltuk kényelmes, szép szállásunkat, majd vendéglátóinkkal közösen jelképesen fenyőcsemetéket ültettünk, ez alkalommal nemzeti zászlóinkkal fényképek is készültek. 

Kedd reggel megkezdődött a verseny az erdei akadálypályán, 1400 méteres tengerszint feletti magasságból 700 méteres szintre értek le a csapatok meredek hegyi úton, közben 16 állomáson erdészeti ismereteikről tettek tanúságot.

Csapatunk a nap végén a 7. helyen végzett összesítésben, elégedetten vártuk a verseny további feladatait.

A napot a Nemzetközi Est zárta, ahol nemzeti ételeinkből (magyar szalámi, zsíros kenyér, Boci csoki, vaníliás karika stb.) adtunk ízelítőt, illetve kóstoltunk bele mi is finom helyi sajtokba, felvágottakba. Itt is kiváló lehetőségünk volt beszélgetni, barátkozni, nemzetközi kapcsolatokat építeni.

A következő nap a versenyhez berendezett városi sportpályán indult, ahol minden csapat külön sátorban készült, gyakorolt a motorfűrészen, a szomszédos csapatokkal bőven nyílt alkalmunk angolul beszélgetni, tapasztalatokat cserélni.

A nap folyamán a motorfűrész ellenőrzése után négy versenyszámban (lánccsere, döntés, kombinált vágás, lánckímélő darabolás) mérkőztünk meg egy hosszú nap folyamán, 88 versenyzőből csak 77 tudta bemutatni tudását.

Zergi Attila és Zombó Gergely tanár urak végig segítették versenyzőinket tanácsaikkal, irányítással és bátorítással, biztos hátteret adva a versenyfeladatok sikeres teljesítéséhez.

Zombó Gergely tanár úr a bíráskodásban is részt vett, fontos tapasztalatokat szerezve, amelyekkel a jövőbeli felkészítésben hasznos segítsége lesz a résztvevő diákoknak. Kitartó munkájával hatékonyan segítette a verseny lebonyolítását, a verseny szervezői számítanak rá a jövőben is!

Csütörtök reggel az előző napi lemaradást hoztuk be, majd sor került a gallyazásra, amit mindenki nagy izgalommal várt!

Este az eredményhirdetésre került sor, ahol megtudtuk, hogy összesítésben a 10. helyet értük el, ami 22 ország viszonylatában szép eredmény! Reméljük, a jövő évi versenyen még jobbak leszünk!

Köszönjük az iskola, Igazgató Asszony és Főigazgató Úr segítő támogatását!