9/A osztály tanulmányútja a Bakonyban

Első nap: Fenyőfőre mentünk, ahol a Bakonyszentlászlói Erdészet munkatársai egy 2 km-es vezetett séta keretében bemutattak egy felhagyott bauxit bánya rekultivációt. Majd a Fenyőfői ősfenyvesről hallhattunk értékes információkat. A vadászházhoz érve rövid betekintést kaptunk a vadászathoz kapcsolódó dokumentumok és eszközök használatáról. A délutáni programunk Csetényben a Fízkút Vadásztársaságnál folytatódott, ahol előbb az ebéddel vártak minket. Majd Kaufmann Domonkos (korábbi Rothos tanuló) jóvoltából az őzbakok korbecslésével és bírálatával ismerkedhettünk meg mélyebben. A program terepi bejárással folytatódott, ahol jó és kevésbé jó példákat láttunk a vadkárral, illetve a vadászat gyakorlásával kapcsolatosan.

Második nap: A Bakonybéli Erdészetnél Berger Péter erdőgondnok várt bennünket, és kíséretében a Száraz-Gerence völgyéből kiindulva több megállóval autókkal közelítettük meg a Kőris-hegyet. Útközben a szurdokerdőkről, a bükkel való gazdálkodásról, a természetvédelem és az erdőgazdálkodás érdekazonosságairól, valamint az erdészek mindennapos feladatairól hallhattunk. A Kőris-hegyen (709 m) szétnéztünk a kilátóból, majd visszaereszkedtünk Huszárokelőpusztára kicsit megpihenni. A délutánunk a Hubertlaki tóhoz („Bakonyi gyilkos tó”) való kirándulással indult, ahol Firtl László kerületvezető erdész (ő is az iskolánkban végzett) kalauzolásában megismerkedtünk a helyi élővilággal és a tó valódi történetével. Újabb kirándulásunk célja a Forrasztókői Egzótakert volt, ahol elsősorban a tűlevelűekkel ismerkedtünk. A délután zárásaként a Pannon Csillagda csillagásza várt és vezetett körbe bennünket a „csillagösvényeken”. A nap zárásaként már a szálláshelyünkön, szintén korább Rothos diák, Papp Armand kerületvezető erdész-vadász mesélt iskolai élményeiről, tapasztalatairól, jelenlegi munkájáról.

Harmadik nap: A Franciavágási Fűrészáru Gyárhoz voltunk hivatalosak. Az üzem vezetője, Adamik Péter kísért bennünket végig a 14 ha-on elterülő fafeldolgozón, ahol évente mintegy 30 ezer köbméter rönköt dolgoznak fel, mely főként a Bakonyerdő saját területéről származik. Az alapanyag elsősorban tölgy és bükk. Az üzemet munka közben nézhettük meg, így láthattuk hogyan lesz a beérkező rönkből kész fűrészáru.

Értékes élményekkel és szakmai tapasztalattal gazdagodhattunk. Köszönjük a Bakonyerdő Zrt. szívélyes vendéglátását és szakmai vezetését!